Hrvatska: Iz biračkog spiska izbrisano 67.500 Srba

U Hrvatskoj je sa popisa birača izbrisano 67.496 hrvatskih građana srpske nacionalnosti, pokazuju podaci hrvatskog Ministarstva uprave.
Hrvatska: Iz biračkog spiska izbrisano 67.500 Srba
Foto: Pixabay

To znači da će već ove godine na lokalnim izborima, koji se, prema sajtu hrvatskog Državnog izbornog povereništva, održavaju 21. maja, toliko Srba u Hrvatskoj biti uskraćeno za biračko pravo i za pravo da budu izabrani u lokalne vlasti.

Oni su, inače, brisani primenom Zakona o prebivalištu, a sve ukazuje na to da će se na ovaj način suziti mogućnost koju hrvatskim državljanima srpske nacionalnosti daje ustavni zakon - da u sredinama gde su bili većinsko stanovništvo koriste prava koja nemaju u drugim hrvatskim gradovima. To se pre svega odnosi na zagarantovana mesta u institucijama, od županija do mogućnosti zapošljavanja u državnoj upravi, pišu Večernje novosti.

Statistika pokazuje da danas u Hrvatskoj živi 188.633 Srba, što je 67,91 odsto manje nego 1991. godine, kada ih je bilo 581.663. Tako je u nekim gradovima, poput Knina, više Srba izbrisano, nego što ih je ostalo, a slično je i u Pakracu, Lipiku, Gračacu, na Plitvičkim jezerima, navode Novosti.

  • PetarPP

    18.04.2017 08:28
    @Bro
    "Plan je bio Karlobag, Ogulin, Virovitica..."
    Ne lupaj.
  • Bro

    17.04.2017 18:20
    @Мунгос
    Plan je bio Karlobag, Ogulin, Virovitica...
  • Мунгос

    17.04.2017 16:01
    По овим подацима, у Хрватској је остала једна трећина Срба. Све по оном чувеном плану.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.