"Film `Jasenovac - istina` je za kantu za smeće, a ne za priznanja"

Centar "Simon Vizental" pozvao je odbornike zagrebačke skupštine da odbace predlog da se nagrada Grada Zagreba dodeli režiseru Jakovu Sedlaru, jer on svojim filmom "Jasenovac - istina" umanjuje ustaške zločine u koncentracionom logoru Jasenovac.
Iz Centra upozoravaju da Sedlarovi pokušaji da smanji broj Srba, Jevreja, Roma i hrvatskih antifašista koje su ustaše ubile u Jasenovcu predstavljaju uvredu za sve žrtve i razlog za žestoku kritiku, a ne nagrade. U pismu zagrebačkim odbornicima, koji će sutra odlučivati o dodeli nagrade, ovaj centar izražava snažno protivljenje počastima koje bi trebalo da budu dodeljene Sedlaru, koji pokušava da iskrivi istoriju Drugog svetskog rata i Holokausta.
 
- U filmu "Jasenovac - istina", Sedlar na nečuven način pokušava ponovo da piše istoriju Nezavisne Države Hrvatske (NDH), te da poriče užasne zločine koji su počinjeni u koncentracionom logoru Jasenovac - navodi se u pismu koje je potpisao direktor Centra Efraim Zurof. On dodaje da Sedlarov rad "pripada kanti za smeće hrvatske istorije i ne zaslužuje nikakve pohvale ili priznanja".
 
I predstavnici Jevreja i Srba u Hrvatskoj smatraju da Jakovu Sedlaru ne bi trebalo da bude dodeljena nagrada Grada Zagreba. Oni navode da su Sedlarovi revizionistički stavovi naročito prisutni u ovom filmu koji je izazvao zgražavanje domaće i međunarodne javnosti.
 
Antifašistička liga Hrvatske upozorila je da bi dodela nagrade Sedlaru, protiv koga su prošle godine podneli krivičnu prijavu zbog poricanja genocida u Jasenovcu, bila neviđena sramota za grad. Antifašisti podsećaju da je prijava protiv Sedlara podneta zbog flagrantnih falsifikata i laži iznetih u filmu "Jasenovac-istina".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Rusija proteruje diplomatu Moldavije

Zvanična Moskva odlučila je da na nedavno proterivanje zaposlenog u ruskoj ambasadi u Moldaviji odgovori uzvratnom merom i protera zaposlenog u ambasadi Moldavije u Moskvi.