Tajni spisi pokazuju: Saveznici su mogli da spreče Holokaust

Savezničke snage saznale su za Holokaust dve i po godine pre nego što se do sada verovalo i čak su pripremile optužnice za ratne zločine protiv Adolfa Hitlera.
Tajni spisi pokazuju: Saveznici su mogli da spreče Holokaust
Foto: 021

To su otkrili nedavno pronađeni tajni dokumenti.

Otkriveni dokumenti UN, koji nisu bili javni skoro 70 godina pokazuju da su SAD, Velika Britanija i sovjetska vlada već u decembru 1942. godine znale da je ubijeno najmanje dva miliona Jevreja, a da je još pet miliona bilo životno ugroženo, piše britanski "Independent". Saveznici, uprkos tom saznanju, učinili su veoma malo kako bi spasili one koji su bili u smrtnoj opasnosti ili im ponudili utočište.

U martu 1943. godine, ministar u ratnom kabinetu Vinstona Čerčila Viskont Kranborn kazao je da Jevreje ne bi trebalo smatrati posebnim slučajem i da je "Britansko carstvo" već prepuno izbeglica.

Dan Pleš autor nedavno objavljene knjige "Ljudska prava posle Hitlera", kazao je za "Independent" da su najveće sile komentarisale masovno ubijanje Jevreja dve i po godine pre nego što se to do sada mislilo.

"Smatralo se da su saznali za Holokaust kada su otkrili koncentracione logore, ali ovo su javno komentarisali u decembru 1942. godine", rekao je Pleš.

Prema njegovim rečima, savesnici su pripremali optužbe za ratne zločine na temelju svedočenja ljudi koji su prokrijumčareni iz kampova, kao i pokreta otpora u mnogim okupiranim zemljama. On je otkrio i da su Ruzveltovog izaslanika UN Herberta Pela odbili antisemiti iz Stejt departmenta.

Pel je kasnije tvrdio da su pojedinci u Stejt departmentu bili zabrinuti da bi američki ekonomski odnosi sa Nemačkom nakon rata mogli biti narušeni, ukoliko se nastavi takvo krivično gonjenje.

Nakon što je Pel izašao sa tim u javnost, Stejt department se složio da se sprovede sudski proces u Nirnbergu.

Pleš je kazao da je arhiva na kojima je zasnovao istraživanje bila zatvorena za istraživače 70 godina, a otvorena je nakon intervencije bivšeg američkog ambasadora pri UN Samante Pauers.

  • BB

    19.04.2017 22:05
    Jos jedan izvor
    Na Netflix-u (kome se moze) ima fenomenalna serija "Oliver Stone's Untold History of the Unites States" od 12 epizoda. Pogledah je dvaput jedva disuci. Ima I istoimena knjiga na netu u pdf formatu. Autori svega su 2 americka istoricara I O. Stone (cuveni reziser).
    U 12. (?) epizodi je pomenuto da je (po mom secanju) "jedan rabin napokon probio led (odlucio da se prvi oglasi) I objavio clanak o konc logorima u Nemackoj u New York Times-u u drugoj polovini 1942 g. Clanak je objavljen na desetoj (!) stranici tih novina I nije prouzrokovao veliku paznju/diskusiju."
    Gornja knjiga je puna reference na izvore odakle su informacije napisane. Serija je objavljena pre nekoliko godina.
  • Nervirach

    19.04.2017 10:05
    Znali su i rusi. Al tada je bilo puno s.anja svuda. Nego, UN je osnovan kada? Znali su partizani i cetnici za Jasenovac a ipak su ga oslobodili ....?
  • Boxy

    19.04.2017 08:57
    zar i ti sine, Brute!?
    Vrlo proizvoljna ocena. Saveznci jesu znali za postojanje koncentracionih logora, to je činjenica, ali ocena da su mogli da spreče holokaust je neutemeljena ocena, bliža novinarskom senzacionalizmu, nego istini. U vreme otkrića (druga polovina 1942.) Nemačka je bila u žestokom nadiranju, SSSR u stalnom povlačenju, V.Britanija je lizala rane od nemačkog bombardovanja i tek počela sa ozbiljnom organizacijom suprotstavljanju Nemcima, a Amerikanci zaglibljeni u pomorskom ratu sa Japanom. Jednostavno, nije bilo načina da se efikasno spreči holokaust (Šoa, kako bi to rekli Jevreji).

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.