Francuzi biraju predsednika u vanrednom stanju države

U Francuskoj će danas biti održan prvi krug predsedničkih izbora, na kojima se nadmeće 11 kandidata ali se oni odvijaju i u senci terorističkih napada u toj zemlji, gde je na snazi vanredno stanje.
Francuzi biraju predsednika u vanrednom stanju države
Foto: Pixabay
Kandidati u prvom krugu predsedničkih izbora su Fransoa Fijon (desnica), Benoa Amon (levica), Emanuel Makron (centrista), Nikola Dipon-Enjan (suverenista), Žan-Lik Melanšon (radikalna levica), Natali Arto (Radnička partija), Marin Le Pen (ekstremna desnica), Fransoa Aselino (evroskeptik), Žak Šeminad, politički veteran koji ne pripada nijednoj stranci, centrista Žan Lasal i radikalni levičar Filip Putu.
 
Skoro 47 miliona Francuza pozvano je na izbore, čiji je ishod neizvestan zbog tesne razlike među favoritima u prvom krugu Makrona, Le Pen, Fijona i Melanšona.
 
Ukupno 66.646 biračkih mesta biće otvoreno u osam, a zatvoreno u 20 časova, posle čega se mogu očekivati prve procene sa birališta.
 
Zbog velikog broja neodlučnih birača, analitičari očekuju manji odziv birača. 
 
Do sada nijedan kandidat na predsedničkim izborima u Francuskoj nije izabran u prvom, već u drugom krugu koji će ovog puta biti 7. maja.
 
Izbore će obezbeđivati 50.000 policajaca i žandarma kao i 7.000 vojnika.
 
Izbori se prvi put održavaju u Francuskoj dok je na snazi vanredno stanje. Uvedeno je posle terorističkih napada 2015, dok je ove nedelje došlo do napada u Parizu u kojem su poginuli policajac i napadač, a ranjene tri osobe.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet