Većina zemalja nije vratila imovinu Jevrejima

Mnoge bivše komunističke države iz Istočne Evrope nisu još ispunile obavezu da usvoje sveobuhvatan zakon o nepokretnoj imovini, navodi se u studiji o stanju restitucije u Evropi posle Holokausta, koji je uradila Svetska jevrejska organizacija za restituciju.
Većina zemalja nije vratila imovinu Jevrejima
Foto: 021

U toj studiji se navodi da se većina zemalja u Zapadnoj Evropi u velikoj meri pridržavala principa deklaracije iz Terzina, koja se odnosi na restituciju imovine iz perioda Holokausta.

Kako se navodi u studiji, koja će biti objavljena 24. aprila, "značajna količina imovine" konfiskovane od evropskih Jevreja i dalje nije vraćena vlasnicima.

U nalazima se ocenjuje da postoji ogroman jaz između poznatih rešenja, koja uključuju bankarske depozite i procedure osiguranja i mnogo krupnija nerešena pitanja, koja se tiču privatne i javne nepokretne imovine, nezakonito zaplenjene od jevrejskih žrtava tokom Holokausta.

U studiji se ocenjuje da se niko do sada nije adekvatno bavio tom "najvećom krađom u istoriji".

"To uključuje kako predratnu privatnu imovinu Jevreja, koja je trenutno u rukama državnih i privatnih lica ili entiteta, tako i jevrejske verske i komunalne objekte poput sinagoga, klubova, organizacija socijalne službe, koji nikada nisu vraćeni lokalnoj jevrejskoj zajednici", navodi WJRO.

Kako se navodi u saopštenju, studija ispituje sve značajne propise, koje je usvojilo 47 zemalja, potpisnica Deklaracija iz Terezina iz 2009. godine o imovini, iz vremena Holokausta od 1945. godine.

U studiji se ukazuje i na to kako je svaka zemlja odgovorila na svoju obavezu da vrati ili obezbedi kompenzaciju za zemlju i poslove, koji su konfiskovani od jevrejskih zajednica i drugih proganjanih grupa tokom Holokausta.

U Deklaraciji iz Terezina zadržava se naširoko priznat stav da nijedna država ne bi trebalo da profitira od imovine bez naslednika, a da bi posebna finansijska sredstva, umesto toga, trebalo dodeliti preživelima iz Holokausta, kojima je to potrebno. Kako se ukazuje, danas je oko 500.000 preživelih, a procenjuje se da od tog broja njih polovina živi u siromaštvu.

"Ovim izveštajem osvetljava se neuspeh pojedinih zemalja da reše probleme iz prošlosti i da vrate ono što je uzeto. Poslednjih godina, postignut je napredak o vraćanju i kompenzaciji opljačkane imovine, ali, kako su preživeli preminuli, Evropa mora da osigura da sve zemlje ispune svoje međunarodne obaveze", rekao je direktor operacija u WJRO Gideon Tejlor pozdravljajući izveštaj.

WJRO navodi i da je više od 70 godina nakon završetka Drugog svetskog rata, značajan deo prihoda od "masovne krađe" za vreme Holokausta, i dalje u rukama onih koji na to nemaju pravo, tvrdi se studiji.

Studija je izrađena po narudžbini Evropskog instituta za baštinu Holokausta, a biće predstavljena na međunarodnoj konferenciji "Unfinished Justice: Restitution and Remembrance", koja će u sredu, 26. aprila, biti održana u prostorijama Evropskog parlamenta u Briselu, a njome će predsedavati predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani.

  • Мунгос

    23.04.2017 19:33
    Лако је вратити имовину Јеврејима. Само претходно треба утврдити ко је учинио Холокауст. После све иде својим током, чак ће се вратити и они златни јеврејски зуби из банака у Швајцарској.
    Али они који су се извинили, као Вили Брант, не очекујете ваљда и од њих нешто?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet