Subotica: Centar grada uvršten u poljoprivredno zemljište

Greškom Ministarstva poljoprivrede Subotici je poslata dokumentacija u kojoj je čak i centar grada uvršten kao poljoprivredno zemljište.
Gradska uprava je u velikom problemu kako na osnovu tih podataka, od kojih je više od polovine netačno, da uradi godišnji program izdavanja zemljišta do 31. marta jer u suprotnom postoji mogućnost bankrota lokalnog budžeta, potvrđeno je "Blicu".
 
Ministarstvo je u poljoprivredno zemljište, umesto dosadašnjih 9.000, uvrstilo čak 25.000 parcela, među kojima su trg ispred Gradske kuće, centar Palića, domovi kulture, gradska i prigradska groblja, fudbalski tereni, igrališta, brojne javne površine i privatna dvorišta.
 
Do sada se u Subotici izdavalo oko 12.000 hektara, a sada u katastru mora da se provere podaci za više od 18.000 hektara da bi  se za svaku parcelu znalo da li je obradiva.
 
- Poslali smo ministarstvu zahtev i očekujemo objašnjenje za podatke i uputstvo jer je posao preobiman i dovodi nas u situaciju koja može izazvati bankrot, pošto do 1. aprila moramo završiti program ili će nam biti ukinuta transferna sredstva. Po novom zakonu 30 odsto zemljišta moramo izdvojiti za investitore i nije svejedno da li ćemo uzeti u obzir 12.000 ili 18.000 hektara, jer treba da damo 6.000 hektara, što u našem slučaju znači 50 odsto površine, a ne 30 - objašnjava član gradskog eća za poljoprivredu Šimon Ostrogonac.
 
Najveći problem su dvorišta građana koja su po zakonu od pre nekoliko decenija postala društvena svojina, a većina Subotičana nije uradila prenamenu u privatnu svojinu.
 
- Mnogi građani ne znaju da su im dvorišta upisana kao poljoprivredno zemljište ili nemaju novca za prenamenu. Ni grad nema novca da to uradi za javne površine pošto je po hektaru upis i do 30.000 dinara. Za sada je dvoje ljudi za mesec dana uspelo da obradi podatke za dve od 11 katastarskih opština i gradonačelnik će urgirati da se u posao uvede još nekoliko stručnjaka. Šansa da ispoštujemo rok je gotovo nemoguća - ističe Ostrogonac.
 
Autor: Blic

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina