Glasački listići u Vojvodini duplo skuplji nego u ostatku države

Glasački listići na kojima će glasati građani Vojvodine na izborima biće duplo skuplji od onih na kojima će 24. aprila svoje partije i kandidate zaokruživati birači na nivou cele države.
Pokrajinska izborna komisija (PIK) je posao štampanja i distribucije izbornog materijala poverila firmi "Stilos", koja će te usluge naplatiti oko 29 miliona dinara, a reč je o izradi listića za oko 1,7 miliona birača. Sa druge strane, Republička izborna komisija će izradu materijala za 6,8 miliona građana platiti oko 49 miliona dinara. To znači da će "papirić" u pokrajini koštati 17 dinara po komadu, a na ostalim biračkim mestima duplo manje, 8,44 dinara.
 
U PIK za "Novosti" objašnjavaju da je sve urađeno po zakonu, a visinu cene objašnjavaju time da je javnom nabavkom, pored glasačkih listića obuhvaćen i drugi izborni materijal, što se može videti iz tehničke specifikacije koja je sastavni deo konkursne dokumentacije.
 
"Konkursna dokumentacija je objavljena na portalu Uprave za javne nabavke i internet stranici Skupštine Vojvodine i svako zainteresovan je mogao da podnese ponudu. Odluka o dodeli ugovora i obaveštenje o zaključenom ugovoru, takođe se nalaze na ovim sajtovima, tako da je naručilac u svemu postupio u skladu sa zakonskom procedurom", poručeno je iz PIK.
 
Međutim, u konkursnoj dokumentaciji piše da je u pitanju štampanje i distribucija izbornog materijala, što radi i "Službeni glasnik".
 
Takođe, dnevni list "Informer" piše da je Skupština Vojvodine 24. marta pokrenula pregovarački postupak bez javnog poziva, u kome su unapred naveli tri firme kojima će biti poslati pozivi za nabavku. Kao obrazloženje hitnog postupka navedene su "vanredne okolnosti", za šta su, kako kažu, od Uprave za javne nabavke dobili pozitivno mišljenje za pregovarački postupak.
 
"Nabavka se pokreće u pregovoračkom postupku bez objave poziva usled izuzetne hitnosti prouzrokovane vanrednim okolnostima. S obzirom na kratak rok od dana raspisivanja do dana održavanja izbora, ne postoji mogućnost za postupanje u rokovima za otvoreni ili restriktivni postupak", navodi se u dokumentaciji.
 
U "Glasniku" nisu želeli zvanično da komentariču razlike u cenama. Ipak, poručili su da je nemoguće da listić u Vojvodini košta više.
 
"Mi štampamo listiće sa vodenim žigom koji se naručuje iz inostranstva, što mnogo košta, a oni nemaju takvu obavezu. Takođe, plaćamo veliko obezbeđenje, transport do biračkih mesta. I mi, kao i u Vojvodini, štampamo listiće na više jezika. Takođe, za pokrajinske izbore je prijavljeno mnogo manje lista nego za republičke", ističu u "Službenom glasniku".
 
Kolika je razlika u ceni štampanja koju je Pokrajina dobila govori i to što će Novi Sad štampati listiće po ceni od oko 1 dinar po listu. Naime, kako je već 021.rs objavio, GIK je nakon javne nabavke gde su dostavljene četiri ponude odabrale beogradsku firmu "Mahanograf-ju" koja će za štampanje 324.066 listića dobiti 317.470,88 dinara bez PDV-a.
 
Autor: Novosti, 021
  • Čučuk Stana

    15.04.2016 19:35
    Treba da bude skuplji!! Na koliko je jezika štampan, ajmo da nabrojimo: srpski, mađarski, slovački, rusinski, verovatno ima i ciganski... još je i jeftin!!!
  • zemljoposednik

    14.04.2016 07:48
    @Nervirach
    To sto su dve sezone senlucili po Fruskoj je pucanje na fasiste? A oni za odmazdu poklali pola srpskog Srema, zapalili stotine kuca u srpskim selima i popljackali i popalili manastire i crkve. Zbog takve "akcije" predratnih pazovackih limara su mog pradedu 1942 odveli u Mitrovicu da se nikad vise ne vrati, a iz sela je tako do 1944 stradalo 23 muskarca (postoji i spomen ploca u centru). Zamislite da su Srbi iz Srema 1942 spas od ustasa trazile u Nedicevoj Srbiji.
  • Nervirach

    13.04.2016 21:26
    Besna sremcino, sta da ti kazem. Bilo kuda bot svuda. A da nije bilo sremaca ne bi ni znali da se na fasiste puca.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina