Zrenjanin: Zdrava pijaća voda do kraja godine

Zrenjanin će, prema najavama, imati zdravu pijaću vodu do kraja godine, kada treba da budu završeni radovi na lokaciji budućeg postrojenja za prečišćavanje pitke vode.
Grupa "Zilio" počela je novembra prošle godine gradnju postrojenja za prečišćavanje vode, ali se s tim radovima stalo.
 
Generalni menadžer kompanije "Gruppo Zilio" za Srbiju Nenad Obradović objasnio je danas da je do toga došlo jer nisu postojale garancije zrenjaninskog javnog preduzeća "Vodovod i kanalizacija" izvođaču radova.
 
- Ne radi se o finansiranjima nas kao izvođača, već jednostavno garanciji da ćemo biti plaćeni za ono što proizvedemo. Reč je o garanciji od 5,4 miliona evra, što je ukupna trogodišnja proizvodnja po kubicima, što je minimalna cena - rekao je Obradović.
 
Obradović je kazao da se trenutno izvode radovi na izgradnji bazena za pitku vodu, najkompleksnijeg objekta, a da će za oko dva meseca biti završeni građevinski radovi.
 
- Pet i po meseci nam treba da zadnju opremu na gradilištu montiramo, nakon toga imamo mesec dana puštanja u probni rad i nakon toga, u slučaju da kvalitet vode bude zadovoljavajući, puštamo je u sistem - objasnio je on. 
 
Prepreka da se projekat nastavi više nema, naglasio je Obradović i ukazao da je reč o poznatoj tehnologiji koja više od 15 godina funkcioniše u svetu. Ugovor između grada Zrenjanina, odnosno javno komunalnog preduzeća "Vodovod i kanalizacija" i italijanske kompanije "Gruppo Zilio" potpisan je početkom februara prošle godine.
 
Krajem aprila na skupštinskoj sednici usvojena je i odluka o davanju u zakup neizgrađenog građevinskog zemljišta u javnoj svojini grada Zrenjanina toj kompaniji.
 
Voda iz gradskog vodovoda zabranjena je za piće 2004. godine zbog velike količine arsena i do sada je bilo nekoliko bezuspešnih pokušaja da se reši problem pijaće vode u tom gradu.
 
Autor: Beta
  • zivan

    20.04.2016 17:22
    Oni koji ( predizborno) obecavaju Zrenjanincima da ce dobiti kvalitetnu pijacu vodi, morali bi staviti u zalogu nessto vredno, pa ako od obecanja ne bude nissta, ode zaloga... Da zzivim u Becckereku insistirao bih opsstina donese odluku u ovom smislu...
  • Termin

    20.04.2016 12:53
    Ma evo odmah posle izbora ćemo vam sve namestiti, sutra, ali malo sutra....
  • Nikola

    20.04.2016 12:50
    Gde je sada
    Gde je sada Vučić? Sve neke gluposti kao rešava a ljudima fabriku za vodu ne može da sagradi. Toliko o njihovim investicijama.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.