Bela Crkva: Preplitanje tradicija pravoslavlja i katoličanstva

Na Vaskrs u Beloj Crkvi čula su se zvona tri pravoslavne crkve, srpske ruske i rumunske, ali i obližnje katoličke gde je služena nedeljna misa, i sve to u krugu od 200 metara.

Istorija Bele Crkve, varošice na desetak kilometara od rumunske granice sazdana je na preplitanju različitih nacionalnih, kulturnih i verskih tradicija koje se kako-tako održavaju, iako neke od njih sve teže.

Uskršnja služba rumunske pravoslavne crkve je bila vrlo rano jer zbog malog broja Rumuna koji danas ovde žive ova crkva nema svog sveštenika, već bogosluženje samo za velike preznike obavi neko od sveštenika iz okolnih parohija. Malo dalje odatle na Trgu ruskih kadeta belogardejaca gde je spomenik crvenoarmejcima palim 1944. dominira zdanje katoličke crkve, a nedaleko od nje je ruska crkva koju je podigla nekada velika zajednica Rusa izbeglih ovde pred Lenjinovom revolucijom.

Najviše vernika za vaskršnju liturgiju bilo je u srpskoj crkvi. Njen paroh kaže da je narod ovde pitom i dobar.

"Svim našim vernicma gde god se nalazili u svetu i našoj zemljii želeo bih pre svega da taj Vasrs bude ne samo taj jedan dan ili dva dana, nego svaki dan da vasrksava naša duša, naša dobrota i ljubav u čoveku. Po tome smo poznati da smo zapravo božji, i da imamo sa svakim mir", veli Janko Cicka, paroh crkve sv. apostola Petra i Pavla.

Autor: RTV

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina