Sombor: Svaki treći učenik nasilnik

Istraživanje koje je prošle godine sprovedeno u okviru Lokalnog akcionog plana za mlade pokazalo je da se tridesetak posto srednjoškolaca može svrstati u nasilne učenike.

Inspektorka koja je u Policijskoj upravi Sombor zadužene za rad sa maloletnicima, Vesna Cvijanović, kaže da je najmlađi uzrast kada deca pokazuju delikventno ponašanje, ali i čine krivična dela uzrast od 12 godina.

- Najčešće počinju sa imovinskim delima, ali povećan je i broj krivičnih dela sa elementima nasilja. To je vršnjačko nasilje, koje je sve više prisutno u školama. Od zadirkivanja, pa do tuča i težih oblika nasilničkog ponašanja. Vršnjačko nasilje je sve učestalije - kaže inspektorka Cvijanović za Mrežu 21.

Uporedne podatke o tome povećava li se broj maloletnika koji su izvršioci krivičnih dela u Policijskoj upravi Sombor, koja pokriva teritoriju sve četiri opštine Zapadnobačkog okruga (Sombor, Apatin, Odžaci, Kula), nismo dobili, ali su nam saopštili podatak da su u prošloj godini od ukupnog broja krivičnih dela u 6,75 odsto slučajeva počinioci bili maloletnici. Najbrojnije su krađe.

- Što se tiče imovinskog kriminala, to je najprisutniji oblik kriminalnog ponašanja maloletnika. Tu započinju neku svoju, da tako kažem, kriminalnu karijeru, sa sitnim krađama, ali i razbojništvima - navodi inspektorka Cvijanović.

Manela Operta Podunavac, koja u Višem sudu u Somboru vodi pripremne postupke prema maloletnicima kaže da je za njih kaznena politika drugačija.

- Maloletnicima se uglavnom ne izriču teške kazne, osim kazne maloletničkog zatvora koje se mogu izreći za starije maloletnike i za krivična dela za koja je propisana kazna zatvora duža od pet godina. U većini slučajeva se maloletnicima izriču  vaspitne mere. Te vaspitne mere su mere upozorenja i usmeravanja, mere pojačanog nadzora i konačno najteža mera je upućivanje maloletnika u vaspitnu ustanovu ili u popravni dom. Te mere izriču se kada maloletnika treba izmestiti iz sredine i prema njemu primeniti određene stručne programe vaspitavanja - kaže Manela Operta Podunavac.

U višem sudu u Somboru u poslednjih desetak godina nije izrečena kazna maloletničkog zatvora. Ipak, u sudu se i dalje sećaju slučaja kada je zbog ubistva maloletniku izrečena najteža kazna, a to je 10 godina.

- Da bi se kazna maloletničkog zatvora izrekla, on mora biti stariji od 16 godina i ta kazna se izriče samo za krivična dela za koje je zaprećena kazna duža od pet godina. Međutim, ni to ne znači da mora biti izrečena kazna maloletničkog zatvora. Pored ovih formalnih uslova ova najstrožija kazna izriče se ako je težina krivičnog dela takva da ne bi bilo opravdano maloletniku izreći bilo koju vaspitnu meru - kaže naša sagovornica iz Višeg suda u Somboru.

Postupci prema maloletnicima su specifični i prema njima se ne vodi klasični krivični postupak. To znači da se maloletniku ne može suditi u odsustvu, maloletnik mora da ima branioca od prvog saslušanja, a ukoliko se izdaje naredba o prinudnom dovođenju policija to mora uraditi u civilu i na neupadljiv način.

Da li to i to što se kaznena politika uglavnom svodi na vaspitne mere podstiče maloletnike na delikventno ponašanje?

U Centru za socijalni rad smatraju da ne. Direktorka somborskog centra Silvija Kranjc kaže da za većinu maloletnika prvi susret sa policijom i sudom ima pozitivnih efekata.

- Za svako dete susret sa zakonom, policijom, sudom, tužilaštvom ili centrom za socijalni rad je traumatičan događaj. Tada se suočavaju i oni i njihova porodica sa stavom države koja pokazuje da ne toleriše neke oblike ponašanja. U većini slučajeva to ima efekta. S druge strane, restriktivnost je opet neka vrsta sile, a primena sile rađa novu silu. Slanje maloletnika u vaspitno popravne ustanove i maloletničke zatvore nije garancija za uspeh. Posle zatvora maloletnik se vraća u sredinu gde je obeležen i veći deo njih su vrlo zanimljivi kandidati za neki ozbiljniji kriminal - kaže Kranjc.

U Centru za socijalni rad iznose i primer maloletnika koji se sa majkom doselio u Sombor sa 40 krivičnih prijava, a da nikakve posledice nije snosio. Silvija Kranjc kaže da postoje oni maloletnici na koje nikakve sankcije ne deluju, čak ni da su strožije nego što jesu.

S druge strane, postojeća blaga kaznena politika daje šansu da maloletnici koji su zbog nestašluka, nepomišljenosti ili društva izvršili neko krivično delo ostanu neobeleženi.

  • Ug

    27.05.2016 08:04
    U celom svetu je ista situacija. Nasilje je u čovekovoj prirodi. Neću da kažem da je to potreba, ali da je srž ljudskog bića, to niko ne može osporiti! Nema ni jednog problema koji nasilje nije rešilo. Pogledajte svet oko sebe, onaj koji je agresivniji i nasilniji je i uspešniji. Od nivoa pojedinca, pa do nivoa država. To u školi je samo priprema za život, ko u školi trpi trpeće i van škole i nakon školovanja - celoga života. Ako bi školskom nasilniku uzvratio nasiljem, bez obzira što si slabiji, par puta bi dobio batine, a onda bi te nasilnik ostavio na miru jer bi prešao na lakšu metu! Protiv vatre se boriti vatrom, nasilje je univerzalni jezik koji svako razume. Možemo se zavaravati da nije tako, ali u suštini nismo ništa više nego primati vođeni najosnovnijim instiktima. Pa i ženke ljudi biraju pre agresivnog i glasnog mužjaka, pogledajte oko sebe! Nema to veze sa sistemom vrednosti već sa ljudskom prirodom. Ne želim da kažem da decu treba učiti da postanu nasilnici, ali ih definitivno treba učiti da ne postanu žrtve, a nasilje ne zna drugi jezik osim nasilja. Samo pogledajte oko sebe!
  • Vladimir Jovanović

    27.05.2016 06:02
    Aleksin Zakon
    Hoću Aleksin Zakon! - #podrži
  • ex chapman

    26.05.2016 11:40
    roditelji
    roditelji imaju ODGOVORNOST za vaspitanje svoje dece. kao što je roditelj po zakonu dužan da nadonkadi štetu koju pričini njegovo dete, tako je roditelj odgovoran i za krivčna dela svoje dece. tako bi bar trebalo da bude - ali nije. pravdajući se tobožnom humanošću i kvazi-naučnim teorijama o prevenciji bez represije uveli smo sistem gde praktično ne postoji način da se maloletnik adekvatno kazni. zabranili smo roditeljima da tuku decu čak i kada su zaslužila. nemaju čak pravo ni da zabrane detetu da "izlazi". dakle maloletnik ne može biti kažnjen i maloletnici to znaju. e zato je 30% njih nasilno. jedan počne, drugi kad vide da je to ok i nekažnjivo - počnu i oni; treći sa nasiljem počnu da bi se odbranili od nasilja jer ih niko ne štiti (ni država, ni škola, pa ni rođeni roditelji)...
    škole snose 100% odgovornost za bezbednost dece koja su im poverena. ako u školi ima nasilnika ne znači da je škola za to kriva, ali je kriva ako ijedno dete pod njenim nadzorom postane žrtva. ako ne mogu da se izbore sa nasilnicima dužni su da to javno kažu a ne da sve zataškavaju

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.