Sombor: Prikazani idejni projekti za novu pijacu

Izložbom svih pristiglih i nagrađenih radova na konkurs za izradu idejnog projekta "Nova pijaca", Direkcija za izgradnju Grada Sombora (DIGS) najzad je pomerila sa mrtve tačke gotovo poluvekovnu nameru ovdašnjih varoških vlasti da najzeleniji grad u Srbiji i ovom delu Evrope dobije novi, modernizovani i višenamenski pijačni prostor.
Na konkurs, koji je otkupne prirode pa samim tim nagrađeni radovi ne podležu nikakvim daljim obavezama naručioca, odnosno DIGS, pristiglo je osam rešenja, a za najbolji je proglašen onaj mladog arhitektonskog somborsko-trsteničkog dvojca Petar Pejić i Stefan Jakovljević, kojem uz priznanje pripada i 100.000 dinara. 
 
Drugu nagradu uz otkup od 80.000 dinara zavredio je projekat autorskog tima u sastavu Marija Bijelić, Nenad Blagojević, Zoran Dmitrović, Katarina Potparević i Marija Radojlović, dok je treća nagrada (uz otkup od 60.000 dinara) pripala idejnom rešenju koje potpisuju Dejana Aranciki, Kristina Savić i Stefan Vujić.
 
- Izabrana su i otkupljena ova tri rada nakon čega je pred nama izrada glavnog projekta i u dobroj veri smo da će se nešto što je otkupom šest parcela i rušenjem objekata započeto pre pedeset godina na toj lokaciji, a što je iz nekih razloga zastalo, konačno realizovati - kazao je Momčilo Backović, direktor DIGS na izložbi nagrađenih i pohvaljenih radova koja je otvorena u somborskom Gradskom muzeju.
 
- Sada su se stekli uslovi da izradimo projekat, a ova rešenja koja imate priliku da vidite daju nam više ideja u određivanju projektnog zadatka, zbog čega smo i organizovali otkupni konkurs koji nas oslobađa bilo kakvih daljih obaveza prema autorima.
 
Sedamdesetih godina prošlog veka Sombor se suočio s nekoliko infrastrukturnih problema u užem gradskom jezgru, priseća se tadašnji predsednik Skupštine opštine Veljko Simin.
 
- Jedan od tih problema je bila i autobuska stanica kod hotela "Sloboda", koja je bila potpuno nefunkcionalna i u strašnom neredu, a pride su svi autobusi dolazili u sam centar grada i tu se obavljao promet putnika i roba. Druga crna tačka je bila sama pijaca koja nikada nije imala potpunu organizaciju pijačnog prostora, pa su se onda pijace delile na živinsku, zanatsku, zelenu i druge. Mi smo u to vreme odlučili da izgradimo zatvoreni pijačni prostor sa podzemnim garažama i da ta pijaca, pored osnovne funkcije bude namenjena i starim zanatima. Nakon otkupa parcela, počelo je sa rušenjem objekata i onda je sve iz potpuno nejasnih razloga zastalo i ta ideja je sada ponovo pokrenuta - kaže Simin.
 
Simin je iskazao oduševljenje prvonagrađenim, ali i ostalim pristiglim idejnim rešenjima, uz opasku da je sada potrebno realizovati projekat koji će pored ekonomske, energetske i ekološke održivosti u sebi sadržati i somborsku trgovačko - zanatsku tradiciju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".