Uskoro film posvećen razbojnicima u Banatu

Englezi su imali Robina Huda, na Divljem zapadu bio je Buč Kasidi, a Banaćani su imali harambašu Adama Njamcula, družinu Lazara Dobrića i razbojnika Marijaša.
Upravo razbojnicima Banata posvećen je igrano-dokumentarni film u produkciji Centra za banatske studije iz Vršca i Kulturnog centra Pančeva, čije snimanje je u toku.
 
Film je posvećen boljem upoznavanju sa prošlošću Banata, ljudima i njihovim sudbinama u periodu od 18. do početka 20. veka, naveli su članovi filmske ekipe. Nakon Pančeva, Vršca i brojnih mesta u Banatu, došao je red na Zrenjanin, gde će snimati brojne scene.
 
- Film je zamišljen kao četiri priče, a junaci su stvarni razbojnici. Mi smo samo rekonstruisali taj period malo poznat u istoriografiji i na osnovu pronađene građe i kazivanja starijih građana oformili naše filmske likove. Naši junaci jesu razbojnici, ali su to ljudi iz naroda, mnogi su važili za junake i one koji dele pravdu. Film će pokazati svu složenost ovih likova, reditelj je uneo i duhovite elemente, a puno nas je uključeno u projekat - navela je stručna konsultantkinja i asistentkinja režije Ljudmila Šajtinac.
 
Prema rečima reditelja Ivana Rakidžića, snimanje filma o banatskim razbojnicima počelo je u oktobra 2014.
 
- Do sada su snimljene dve priče. A snimanja su realizovana u Pančevu, Vršcu i Deliblatskoj peščari i okolini. Treća, zrenjaninska priča, oživeće lik čuvenog razbojnika Marinka Perića Marijaša, o kome i sada kruži predanje. Kao i svi naši filmski junaci, i Perić je imao veoma zanimljivu biografiju, vrednu naučnog istraživanja i ekranizacije. Snimanje ove priče biće u Zrenjaninu, Melencima, Elemiru i okolini uz podršku grada Zrenjanina, njegovih institucija i uz saradnju sa Narodnim pozorištem Zrenjanin - kaže Rakidžić.
 
Ovaj veliki filmski projekat realizuje se u saradnji sa mnogočlanom filmskom ekipom. Prema rečima Branislava Platiše, glumci su volonterski angažovani na projektu koji im svima puno znači.
 
 - Sa velikim elanom smo svi ušli u ovaj projekat. Mogu reći da se ne pruža često prilika da se igra epoha, a meni kao glumcu je čast da igram u ovakvom filmu - rekao je Platiša.
  • Coco

    15.06.2016 15:26
    A film o Novakoviću, Maji, Rodniju, Vučiniću? Kada je to na radu da se snima?
  • Zivan

    15.06.2016 14:28
    Odlicna tema za filmsku priccu...
  • PERICA

    15.06.2016 13:43
    Samo da........
    Kakvo je vreme vrlo verovatno da će neka produkcija za sto godina imati nesto da snima o danasnjim vremenima

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".