Subotica: Promocija monografije "Sliv jezera Palić"

U Velikoj većnici Gradske kuće u sredu će, sa početkom od 18 časova, biti predstavljena monografija "Sliv jezera Palić", autora Lajoša Hovanja, u izdanju Istorijskog arhiva Subotica i Pokreta "Stub".
Sa podatkom da se u području Palićkoj jezera nalaze ostaci potoka, autor se susreo osamdesetih godina, kada je kao hidroinženjer u Subotici započeo svoju radnu karijeru. Od tada do danas, istraživao je brojna dokumenta iz arhiva Subotice i Budimpešte koja se bave ovom temom, što je i predstavio u doktorskoj disertaciji na temu "Pregled promena u slivu Palićkoj jezera od XVII do danas i istraživanje tih promena", koju je i odbranio na Građevinskom fakultetu 2008. godine. 
 
Na osnovu tog rada, nastala je monografija na 600 strana i čak 2.475 strana priloga, u kojoj autor iznosi korisne zaključke o mogućem uticaju stanja sliva na uspešnost određenih projekata, piše Subotica.com.
 
- Na osnovu građe do koje sam došao uspeo sam da podvučem granicu odakle je površinskim ili podzemnim slivanjem voda mogla da teče u jezero. Cilj knjige je da pruži podatake na osnovu kojih se možemo bolje upoznati Palićko jezero, kako bi u slučaju novih zahvata mogli da predvidvidimo moguće posledice. Ta saznanja su izuzetno važna kada donosimo odluke o pokretanju nekih projekata - kaže Hovanj.
 
Građa koju Istorijski arhiv čuva nije samo sećanje na prošlost, kaže Hovanj, već se u tim dokumentima nalaze važna saznanja koja danas možemo upotrebiti.
 
- Odlučili smo se da knjiga "Sliv jezera Palić" bude jedna od naših ovogodišnjih izdanja, jer je Hovanj za svoj rad koristio najviše našu građu i izvore, što se vidi i iz njegove doktorske disertacije. Iako je u osnovi teme ovog dela prirodna nauka, monografija sadrži jedan širi, društveni kontekst. Ne radi se samo o vodi, nego o odnosu vode i ljudi, odnosno Subotičana i svih voda koje se slivaju u Palićko jezero - kaže direktor Istorijskog arhiva Subotica Stevan Mačković.
  • Zivan

    28.06.2016 14:08
    Palic je biser Panonije, specificno jezero koje valja dobro poznavati da bi se saccuvalo u korektnom stanju. Zato bi monografiju trebalo prezentovati i u Novom Sadu, i u drugim gradovma Vojvodine...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.