Pančevo: Bijenale umetnosti na jesen

Kulturni centar Pančeva organizuje 17. Bijenale umetnosti od 15. septembra do 15. oktobra, pod nazivom "SEE Art Gates: stanja stvarnosti".
Pančevačko bijenale predstavlja međunarodnu izložbu kompleksnog tipa, koja se više od 30 godina održava u tom gradu, a svojom dugom izlagačkom tradicijom predstavlja jednu od značajnijih savremenih umetničkih manifestacija u Srbiji.
 
Tema ovogodišnjeg Bijenala bavi se pitanjem pozicije umetnika na Balkanu i u jugoistočnoj Evropi, kao i savremenoj umetničkoj i kulturnoj produkciji. Posmatrajući umetnika u ulozi filozofa, koji od postmodernizma do danas, ne teži toliko donošenju zaključaka koliko da osvesti ili postavi pitanje, da nas uvede u problematiku i pokrene dijalog.
 
Selektorka i kustoskinja 17. Bijenala umetnosti je istoričarka umetnosti Marijana Kolarić koja kaže da je selekcija usmerena na radove koji problematizuju aktuelne društvene teme i mesta, koji spekulišu o realnosti, životu u globalizujućem svetu, konzumerizmu, identitetima, o aktuelnoj migraciji, etici, kao i mnogim ljudskim strastima.
 
- Izlagački prostori 17. Bijenala umetnosti, simbolično su predstavljeni kao prolazi ili kapije, koji pozivaju na kontemplativni put posetioca i njegov mogući izlaz iz ustaljenog načina razmišljanja svakodnevice, nudeći mu novu interpretaciju i doživljaj sadašnjeg trenutka - navodi se u komentaru Kolarićeve.
 
Bijenale umetnosti održava se u Pančevu od 1981. godine, kada je prvi put održano kao izložba jugoslovenske skulpture velikog formata za slobodni i galerijski prostor.
 
U međuvremenu, od institucionalne podrške za razvoj skulpture, prateći umetničke tendencije i osluškujući puls nove publike, Bijenale 2006. godine proširuje svoj program, uključivanjem drugih umetničkih izraza i dobija današnji oblik Bijenale umetnosti.
  • Zivan

    29.06.2016 23:19
    Pohvale Panccevcima, uspeli su da afirmisu Bijenale u regionalnim okvirima, tako da je grad na Tamissu danas znaccajna taccka na mapi savremene umetniccke prakse...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".