Sombor: Protest radnika "Alekse Šantića"

Radnici poljoprivrednog preduzeća "Aleksa Šantić" iz Aleksa Šantića ispred sedišta lokalne vlasti u Somboru organizovali su protest nezadovoljni što je Skupština grada donela odluku da dug za zakup državne od oko 680.000 evra naplati u letini i to odmah po skidanju useva.

Radnici Poljoprivrednog preduzeća "Aleksa Šantić" protest su organizovali nakon nekoliko neuspešnih pokušaja da razgovoraju sa predstavnicima vlasti u Somboru kako bi se dogovorili da dug za zakup plate u ratama.

"Mi smo zasnovali proizvodnju na 3.000 hektara. Ovih dana smo dobili od lokalne samouprave obaveštenje da smo dužni da isporučimo žito. Zanači ne pare, nego robu u vrednosti od 685.000 evra. Bili smo na pregovorima, ponudili smo im neka naša rešenja, ali oni se očigledno ne slažu sa tim", kaže predsednik Samostalnog sindikata u tom preduzeću Aleksandar Petković.

Gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović je obećala da će lokalna samouprava uraditi sve što je u njenoj nadležnosti. "O tome će konačnu odluku doneti Ministarstvo poljoprivrede koje daje saglasnost na sve ono što lokalna samouprava radi kada je u pitanju zakup poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini. Uvažavajući situaciju u tom preduzeću mi ćemo svoje obrazloženje za takav predlog dostaviti nadležnom Ministarstvu", kaže ona.

U Poljoprivrednom preduzeću "Aleksa Šantić "ima oko 140 stalnih i privremeno zaposlenih radnika. Nakon što je prodato 700 hektara njihove zemmlje ostali su bez oranica i jedino što obrađuju je oko 3.000 hektara državnih njiva. Dosadašnji pokušaji privatizacije nisu uspeli, pa radnici strahuju za opstanak preduzeća i svoja radna mesta.

  • Zivan

    30.06.2016 17:22
    To je kombinat propao jos za vreme milosevica, ali ga je drzzava vestacki odrzavala. Jedino resenje je prodaja drzzavne zemlje mladjim poljoprivrednicima sa manje od 20 hektara zemlje, a niko ne bi mogao da kupi vise od 30 hektara ssada drzavng zemljista.
    Nedje valda jos duznik da odredjuje kada ce i na koji naccin da vrati dug...
  • 025

    30.06.2016 14:39
    svasta
    Iskreno se nadam da ce P.P. Santic biti prodat ili bar poklonjen nekome...tamo vlada javasluk i lopovluk kao i u P.P Gakovo...ponasaju se radnici kao da im je to dedovina...na kraju krajeva P.P Santic je morao da oformi unutrasnju kontrolu zbog obima kradja
  • Istine radi

    30.06.2016 13:22
    Koga briga? Pa nikoga, patriote bas zabole za vas, ne bi slucajno rec rekli ili pomogli. Mozda da probate da metite dugine boje, odmah ce skociti i javiti se, pa cete dobiti makar neki publicitet, doduse od gomile poludebila, ali danas drugacije ne vredi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.