Pančevo: Komisija ispituje smrt žene u čekaonici bolnice

Opšta bolnica u Pančevu u žiži je javnosti zbog smrti žene koja je prošle sedmice navodno umrla u čekaonici, čekajući na pregled.
Suprug Sava Ivašku tvrdi da je Snežana (63) umrla u bolnici prepunoj lekara.
 
"Satima smo sedeli u čekaonici na prijemnom odeljenju, dok se ona gušila i povraćala, a ja nekoliko sati pokušavao da dozovem nekoga da je primi i pregleda, jer je u pitanju bio hitan slučaj", kaže Ivašku.
 
Direktor pančevačke bolnice dr Nebojša Tasić kaže za Politiku da je informacija da se nešto dogodilo u prijemnoj ambulanti, u kojoj je pacijentkinja umrla dok je čekala pregled, do njega došla sutradan popodne.
 
"U petak, 22. jula ujutru, formirao sam široku komisiju sastavljenu od najboljih stručnjaka Opšte bolnice u Pančevu, sa zadatkom da slučaj detaljno ispita po svakom osnovu, da uzme izjave od svih lekara koji su učestvovali u procesu lečenja i da sakupi sve izveštaje koji se kasnije ne mogu menjati, kada se i šta dogodilo, a rok da dobijemo rezultate je utorak, 26. jul", navodi on. Na pitanje da li vidi kao propust da o onome što se dešava u bolnici saznaje preko medija i kako ta informacija do uprave nije stigla internom komunikacijom, direktor Tasić odgovara da će i na to pitanje da odgovori komisija. 
 
"Očekivani smrtni slučaj kod pacijenta koji je teško bolestan nema potrebe da bude prijavljen glavnom dežurnom, a još manje direktoru, ali je očigledno neko u sredu uveče procenio da je u pitanju uobičajeni smrtni slučaj kod pacijentkinje, pa o tome nije obavestio ni glavnog dežurnog", navodi direktor Opšte bolnice u Pančevu.
 
Suprug preminule Snežane Ivašku priča da mu se ona tog 20. jula ujutru požalila da ne može da diše, bila je bleda i malaksala i imala napad jakog gušenja, te da su odmah otišli u Dom zdravlja u Deliblatu, u kojem je dobila kiseonik i uput u pančevačku bolnicu na grudno odeljenje.
 
"U pančevačku bolnicu, na grudno odeljenje, stiglo smo oko 10.30, odmah joj je urađen rendgen i pošto nisu ni kolica imali, odvukli smo je sami do prijemnog odeljenja, dok ne dođe internista. Predali smo dokumenta, a onda satima čekali, tako da je u međuvremenu moja Snežana legla na klupu u čekaonici jer više nije mogla da sedi. Lekari i medicinske sestre su prolazili i videli da joj je loše, a ja sam jednom momku rekao da pozove nekoga jer će da umre. Rečeno nam je da je doktorka na odeljenju i da će sići tek u 16 časova", objašnjava ogorčeno Sava.
 
Prema njegovim rečima, doktorka se negde u to vreme i pojavila, Snežani je u ordinaciji urađen EKG, ali je već pomodrela, što je i doktorka primetila, pa je pozvala kolege da je prebace na odeljenje. U kolicima, još uvek u ordinaciji joj je, posle kratkog poboljšanja, ponovo pozlilo i tada mu je rečeno da izađe.
 
"Petnaestak minuta kasnije, doktorka koja nas je pozvala unutra izjavila nam je saučešće i rekla da je u pitanju plućna embolija. Da je primljena ranije, bila bi živa", kaže Sava i dodaje da najviše boli činjenica da do toga nije moralo da dođe.
 
Porodica strahuje da slučaj ne bude zataškan, jer prilikom preuzimanja tela nisu dobili nikakvu dokumentaciju o njenoj bolesti, niti je urađena obdukcija. Sava Ivašku kaže da nema para da se vuče po sudovima.
  • Smrdija

    26.07.2016 16:14
    Strasno .Voleo bih da procitam neki komentar od ovih sto hvale nase zdravstvo .
  • Lord Sit

    26.07.2016 15:10
    Ispašće da je ova nesrećna žena namerno umrla, samo da bi njih iznervirala.
  • Janac

    26.07.2016 10:49
    Ja mogu da se kladim da ce komisija utvrditi da je sve uradjeno po protokolu. Nema u Srbiji zastite od lose medicinske nege, koji svi placamo... I posle na kraju, em dam pare za zdravstvo svakog meseca kroz platu, em posle kada mi nije dobro dam pare privatniku....

    Pod hitno promeniti sistem u drzavi ili celu drzavu... Sve se vise nosim mislju da radim na crno, posto mi se ne svidja ni kako se trose pare od poreza ni PIO ni zdravstveno...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".