Nova Crnja: Ratari najavili tužbe protiv "Voda Vojvodine" zbog milionske štete

Preduzeće "Vode Vojvodine" odgovorno je za plavljenje njiva u opštini Nova Crnja, koje se desilo krajem juna ove godine, zbog čega su seljaci pretrpeli 12 miliona dinara štete, tvrdi za "Kurir" predsednik te opštine Pera Milankov.

On objašnjava da je u nadležnosti ovog javnog vodoprivrednog preduzeća kanal Keveš 2, koji se izlio i poplavio useve u selu Aleksandrovu.

"Odgovornost snose "Vode Vojvodine" jer su nivo vode u kanalu, koji služi za odvodnjavanje, držali do vrha i kad su pre mesec dana pale veće padavine, voda se izlila i uništila useve na 178 hektara. Opštinska komisija je popisala štetu, koja iznosi oko 100.000 evra (preko 12 miliona dinara), o čemu smo obavestili Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, koji je osnivač "Voda Vojvodine". Zatražili smo da to preduzeće ratarima nadoknadi štetu, ali ni posle 20 dana nismo dobili nikakav odgovor", kaže Milankov.

On dodaje da su "Vode Vojvodine" zbog lošeg održavanja kanala odgovorne i za plavljenje pedesetak kuća u naselju Srpska Crnja, na kojima se šteta još utvrđuje.

Jedan od oštećenih ratara Dragan Lapčević kaže da će zemljoradnici ići na sud ukoliko "Vode Vojvodine" ne plate štetu. "Poplavljene su nam njive pod suncokretom, sojom, kukuruzom i pšenicom i ovo je treća godina kako nas namerno plave. I to sve zbog navodnjavanja privatnog voćnjaka od 200 hektara u naselju Vojvoda Stepa", sumnja Lapčević.

Iz JP "Vode Vojvodine" negiraju odgovornost za plavljenje useva i tvrde da je krivo zemljište jer slabo propušta vodu.

"Iz kanala Keveš 2 nije bilo izlivanja vode i plavljenja, niti štete zbog nefunkcionisanja vodnih objekata. O svemu ovome postoji detaljan izveštaj koji je sačinio sudski veštak, koga je angažovalo VDP "Srednji Banat", koji je u izveštaju potvrdio da nije bilo izlivanja iz kanala i da nije pričinjena znatna šteta. Velike padavine se na takvom zemljištu duže zadržavaju i to nije krivica javnog preduzeća", jasni su oni.

  • petronije

    12.08.2016 11:56
    a sta je sa kanalima...
    a šta je sa kanalima za odvodnjavanje, koji su ili zatrpani ili preorani ili zarasli u korov pa se voda umesto da se slije u kanele slije na njive itd. a naplaćuje se paprena cena za odvodnjavanje, a kakvo to odvodnjavanje? koji je to kanal očišćen, koji je to novi kanal prokopan???
  • niki

    12.08.2016 11:39
    rasipnici
    Vode Vojvodine su preduzeće koje ne vodi računa o tome kako troši novce.Mnogi ratari bankrotiraju jer moraju da plate vodoprivrednu rentu od koje nemaju koristi, a u Vodama se bahate, dele bonuse, pišu dnevnice bez potrebe, koriste sve privilegije i otimaju šta mogu. Zapošljavaju rođake, partijske poslušnike , sve na račun onih koji jedva sastavljaju kraj sa krajem.
  • dule

    12.08.2016 11:11
    pljačkaši
    Vode Vojvodine naplaćuju od SVIH PREDUZEĆA na teritoriji Pokrajine. U nekim slučajevima su to milionske sume.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.