Vrbas: Građani se žalili ombudsmanu zbog obračuna vode

Stanovnici u zgradama kolektivnog stanovanja u Vrbasu žalili su se pokrajinskom ombudsmanu zbog novog obračuna vode.

Naime, oni negoduju zbog visokih računa za utrošenu vodu, koji su se pojavili posle ugradnje centralnih vodomera, što je uslovilo da se voda plaća po utrošku, a ne kao dosad, paušalno. U JKP "Komunalac" građanima su poručili da poprave dotrajale instalacije, te da formiraju skupštine stanara.

"Stanari u višespratnicama plaćali su četiri kubika vode po članu domaćinstva, pri čemu ni oni, kao ni distributer, nisu znali koliko su vode stvarno potrošili. Ugradnjom centralnih vodomera, koja je po zakonu obavezna, voda se koristi racionalnije, jer se njeno trošenje precizno očitava", ističe direktor "Komunalca" Radomir Čurović.

Prema pisanju "Novosti", centralnim vodomerima beleži se ukupna potrošnja vode u zgradama, koja se deli na broj stanara. Oni tvrde da su im zaduženja po novom obračunu povećana i do tri puta, zbog čega su uputili žalbe pokrajinskom ombudsmanu i opštinskoj komunalnoj inspekciji.

Ipak, Čurović ukazuje da su se kroz primenu centralnih merača otkrili brojni kvarovi u zgradama, koji su sada sanirani.

"U jednoj višespratnici je, zbog oštećenih instalacija, 300 kubika vode mesečno odlazilo u zemlju. U pojedinim zgradama je bilo prijavljeno da živi duplo manje stanara, što je do sada išlo na štetu preduzeća, a posle uvođenja centralnih vodomera je povećalo račune. Sve te probleme trebalo bi da reše skupštine stanara, koje nedostaju u većini zgrada. Ukoliko ne mogu da ih formiraju, stanari bi trebalo da angažuju agencije koje obavljaju funkcije skupština", dodao je Čurović.

Kako je naveo direktor "Komunalca", gubici vode su se prepolovili čime je ispunjen uslov za ulazak u projekat vodosnabdevanja sa Nemačkom razvojnom bankom. Naime, radi se o povezivanju seoskih izvorišta sa gradskim vodozahvatom, što bi trebalo da olakša održavanja vodovoda, te da i ostala naselja u opštini imaju zdravu pijaću vodu.

  • Његош

    01.09.2016 18:00
    Има Петар право
    ... свака част Петре... Свака ти ка Његошева.....
  • ...

    01.09.2016 17:56
    Z....
    A ko ti brani da sam ocitas I javis stanje?!
  • Petar

    31.08.2016 20:23
    Čist račun
    Direktore, svaka čast! Mi po individualnim kućama smo morali da plaćamo tačan utrošak, a "gospoda" iz zgrada paušal. Jasno je da smo mi morali da plaćamo i njihovo rasipanje vode.
    Plašim me samo da je ovo atipični direktor i da će ga smeniti jer nije shvatio da je političarima svaki glas dragocen i da će se setiti da će zbog ovoga gubiti glasove. Glasovi nas iz individualnog stanovanja nisu bitni. Neka samo tako misle...!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.