FOTO: Vojvodina sa dva grba i dve zastave

Poslanici Skupštine Vojvodine dvotrećinskom većinom glasova usvojili su odluku o tradicionalnim simbolima Vojvodine.

Za tu odluku, 90 poslanika bilo je za, 6 je protiv, dok je njih 13 billo uzdržano.

Rebalansom budžeta, koji će uskoro biti tema poslanika, on je uvećan za 1,72 milijarde dinara i iznosi 59,5 milijardi dinara. Što se tiče izvršenja budžeta za prvih šest meseci ove godine, on je iznosio 31 milijardu dinara - rashodi u iznosu od 25 milijardi, preneta sredstva četiri milijarde, a ukupni ostvareni prihodi iznosili su 26 milijardi dinara.

Ukupan nedospeli dug bio je čak devet milijardi dinara.

Aktuelna vlast istakla je da izveštaj o trošenju novca pokazuje da je bilo bacanja para i malverzacija, pa se pristupilo izradi rebalansa i saniranju štete koju je napravila koalicija DS-LSV-SVM. Međutim, poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine i bivši sekretar za poljoprivredu Branislav Bogaroški kaže za 021 da su navodi o bacanju para netačni i da rebalans pokazuje da nova vlada planira još više da se zaduži.

"U nacrtu rebalansa budžeta za 2016. godinu je predviđen veći deficit nego što je bio predviđen budžetom. Ako je prethodna vlada imala deficit predviđen na oko dve milijarde, a nova vlada planira da taj deficit bude veći od tri milijarde, onda je jasno ko je savesno, a ko nesavesno trošio budžetska sredstva i ko je zaduživao Vojvodinu. Problem s rebalansom je i pitanje prestanka finansiranja Vojvođanske akademije nauka, umetnosti i kulture (VANUK), što je katastrofalna odluka u zemlji u kojoj imate 50 odsto funkcionalno nepismenih građana", istakao je Bogaroški.

Razlozi za donošenje predloga rebalansa na jučerašnjoj sednici Pokrajinske vlade mogu se podeliti u dve grupe. Prvi razlog je omogućavanje da se sve obaveze Pokrajine neometano obave - isplata naknade za treće dete, plaćanje radova na Žeželjevom mostu, sudski i ostali troškovi u tužbama protiv Uprave za kapitalna ulaganja APV, regresiranje prevoza učenika srednjih škola, troškovi visokoobrazovnih ustanova... Drugi razlog je finansiranje prioritetnih potreba, poput opremanja zdravstvenih ustanova, obnavljanje robnih rezervi, uklanjanje objekta RTV i izgradnja nove zgrade televizije, pomoć preduzetnicima, sufinansiranje projekata iz EU...

Poslanici su većinom glasova usvojili izveštaj o budžetu APV za prvih šest meseci 2016. godine.

Pred poslanicima se danas nalazi i odluka o simbolima Pokrajine, koja nije usvojena prošle godine zbog nedostatka dvotrećinske podrške. Očekuje se da će ove godine simboli biti usvojeni, s obzirom na to da će ZA glasati poslanici SNS, SVM, PS, SPS, kao i opoziciona SRS. Protiv će biti LSV i ostatak opozicije, koji se možda odluči i da u glasanju bude uzdržan.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović rekao je da današnje odlučivanje o simbolima nije neka ekskluziva, te da se samo utvrđuje na koji način će simboli, predviđeni Statutom Vojvodine, biti istaknuti. On je naveo da se odluka mora usvojiti bez odugovlačenja, jer se u suprotnom radi o kršenju Statuta, što nije opredeljenje nove vlasti na čelu sa SNS.

"Vojvodina će, nakon usvajanja odluke, imati dva simbola, a bilo bi primereno da ima jedan simbol. Da li će se do tog jednog simbola doći, zavisi pre svega od struke i od volje svih poslanika. To ne može biti nikakav proces u kojem će neko nametati volju drugome, do definisanja ovakvog načina upotrebe simbola, i postojećih i novih, došlo se kroz dijalog u Skupštini prilikom donošenja Statuta i rezultat dijaloga su simboli o kojima se sad raspravlja. Bez razgovora između pozicije i opozicije nemoguće je nametati bilo kome bilo kakvu volju. Vojvodina samo želi da bude ravnopravna i ovde nije reč ni o kakvom ideološkom obračunu, jer mi ne ukidamo stare simbole", objasnio je Mirović.

Međutim, da postoji volja za ukidanjem starih simbola pokazuje inicijativa koju je najavila SRS. Naime, prema rečima predsednika GO SRS Đurađa Jakšića,

"Radikali će podržati da tradicionalni, a zapravo istorijski simboli uđu u zvaničnu upotrebu u severnoj srpskoj pokrajini. Oni predstavljaju istorijsko nasleđe, a Srpska Vojvodovina je oduvek imala baš ovakve simbole i s nestrpljenjem i radošću očekujemo da se baš oni već sutra već zavijore ispred zgrade Banovine i zgrada svih institucija. S druge strane, osporavamo zvanične simbole, koje je na krajnje volšeban način dosmanlijski režim nametnuo odlukama iz 2002. i 2004. godine, koji su diletansko rešenje i falsifikat istorije. Mislimo da treba menjati statut APV i brisati Čankova dostignuća, te ćemo inicirati uskoro promenu Statuta Vojvodine na Odboru za ustavnopravni položaj", rekao je Jakšić i dodao da očekuje podršku drugih partija.

Više o budžetu čitajte OVDE, a o tradicionalnim simbolima u našem tekstu OVDE.

Komentari 103

  • G

    21.09.2016 07:00
    @Sremčina - izvinite što odbijam da prihvatim ideje da proterujem građane Vojvodine na osnovu njihovog porekla.
  • Sremčina

    20.09.2016 23:18
    "Na žalost, država nam je takva kakva je, njene institucije nisu dale dovoljan doprinos da pojedinci ne postanu fašisti i šovinisti što su morale da urade, odnosno nisu na vreme adekvatno reagovale zatvaranjem odnosno lečenjem mentalno obolelih lica nesposobnih da odgajaju decu u duhu modernog doba, te tako danas na slobodi držimo kako kriminalce tako i fašiste koji šire mržnju i netrpeljivost verno prateći propalu nacističku ideologiju"

    Lepo rečeno, sva sreća za tebe i tebi slične što srbija nije uređena država već je leglo mržnje, neznanja i netrpeljivosti gde takvi kao ti na našu veliku žalost opstaju. Pre nego što počneš sa jadnim etiketiranjem dobro pročitaj svoje predhodne komentare i dobro razmisli o tome koliko si zastranio.
  • VladaN

    19.09.2016 21:43
    Da se ovo...
    ...ne bi pretvorilo u besmisleno i beskonačno prepucavanje, drag(i)a "Alice in chains" obećavam da više neću pokušavati da se usprotivim Vašoj superiornoj rasnoj nadmoći i neograničenom IQ. Ipak Vam dobronamerno savetujem da potražite stručnu pomoć pošto između genijalnosti i ludila je tanka nit.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina