Skupština Vojvodine sutra o rebalansu budžeta

Poslanici Skupštine Vojvodine na sutrašnjoj sednici razmatraće nacrt odluke o rebalansu budžeta Pokrajine, koji je Vlada usvojila pre desetak dana.

Kako je 021 već pisao, ukupan budžet Pokrajine za 2016. godinu veći je u odnosu na budžet usvojen u decembru 2015. godine za 1,72 milijardi dinara i iznosi 59,5 milijardi dinara.

Tekući prihodi Pokrajine povećani su za 521,78 miliona dinara i to na osnovu veće naplate poreza. Donacije, pomoći i transferi smanjeni su za 23,99 miliona dinara, jer će biti smanjena pomoć EU, države i drugih nivoa vlasti. Međutim, dobar deo sredstava nije ukinut, već se samo drugačije vodi (kao preneta, neutrošena sredstva iz prethodne godine). Iznos koji će država odvajati za Pokrajinu smanjuje se zbog izvedene racionalizacije zaposlenih u APV.

Primanja od prodaje nefinansijske imovine povećana su za 10,84 miliona, pošto Pokrajina očekuje dobru prodaju pokretne imovine i zalihu proizvodnje od strane korisnika javnih sredstava. Primanja od zaduživanja i prodaje finansijske imovine povećavaju se za 421 milion dinara, a obuhvataju prihode od privatizacije i naplate dugova.

Rashodi pokrajine su, shodno budžetu, veći za 1,72 milijarde dinara.

Rebalans se donosi iz dva razloga - omogućavanje da se sve obaveze Pokrajine neometano obave (isplata naknade za treće dete, plaćanje radova na Žeželjevom mostu, sudski i ostali troškovi u tužbama protiv Uprave za kapitalna ulaganja APV, regresiranje prevoza učenika srednjih škola, troškovi visokoobrazovnih ustanova...), te finansiranje prioritetnih potreba, poput opremanja zdravstvenih ustanova, obnavljanje robnih rezervi, uklanjanje objekta RTV i izgradnja nove zgrade televizije, pomoć preduzetnicima, sufinansiranje projekata iz EU...

Ranije je premijer Vojvodine Igor Mirović zatražio od svih pokrajinskih sekretara da se izjasne o prioritetima koje treba platiti bez čekanja, a ispostavilo se da je najveću prednost dobilo zdravstvo.

Inače, Pokrajina je rebalansom potpuno oduzela sva sredstva planirana podršci Vojvođanskoj akademiji nauke, umetnosti i kulture VANUK u iznosu od dva miliona dinara, kao i 4,5 miliona namenjenih projektu korišćenja hidrotermalnih resursa. Više o rebalansu OVDE.

Na dnevnom redu sutrašnje sednice nalazi se i predlog odluke o razrešenju direktorke Pokrajinskog zavoda za ravnopravnost polova i predlog odluke o imenovanju direktorke Pokrajinskog zavoda za ravnopravnost polova. Funkcije se razrešava Vesna Šijački, a na poziciju se postavlja Diana Milović.

Sednica je zakazana za 10 časova.

  • Vacko

    27.09.2016 17:57
    JAD
    Kakva skupština bruka,sve lihvari,preletači,došljaci,uvlakači,nesposobnjakovići,ali zato u strankama,svakai saziv sve gori,treba je raspustiti,kao i onu Srbijansku.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".