Beška: Otvaranje Memorijalne sobe Danice Jovanović

U Domu kulture "Branko Radičević" u Beški, u subotu, 1. oktobra, u 18 časova, biće otvorena Memorijalna soba posvećena slikarki Danici Jovanović (1886–1914).

Bazirana na konceptu izložbe Danica Jovanović (1886–1914) autorke Jasne Jovanov, upravnice Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, Memorijalna soba je rezultat saradnje između Društva srpsko-grčkog prijateljstva Beška, Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, Galerije Matice srpske i Osnovne škole "Braća Grulović" iz Beške.

Postavka Memorijalne sobe prikazaće, uz reprodukcije izabranih dela Danice Jovanović iz fondova Galerije Matice srpske, Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i privatnih kolekcija, život i istorijske okolnosti u kojima je stasavala jedna od najzanimljivijih srpskih slikarki s početka 20. veka.
           
Danica Jovanović se u Minhenu tokom studija uključila u rad srpskog patriotskog udruženja "Srbadija". Upravo ovaj angažman, boravak u Beogradu početkom Prvog svetskog rata, kao i izražena nacionalna svest, razlozi su zbog kojih je slikarka ubrzo pobudila pažnju policije i vojnih vlasti u Petrovaradinu.

Uhapšena je 10. septembra 1914. u Beški dok je glavnom ulicom šetala s prijateljima. Nakon prekog suda dva dana kasnije, nešto više od mesec dana po povratku iz Minhena, streljana je sa još petoro Beščana u podnožju Petrovaradinske tvrđave. Sahranjena je u zajedničku grobnicu na petrovaradinskom groblju.

Na godišnjicu smrti, 12. septembra 1922. posmrtni ostaci Danice Jovanović i ostalih streljanih Beščana, iz zajedničke grobnice, preneti su u Bešku.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".