Vojvođanske penzionere stid koliko su siromašni i nemoćni

Osim što nam je stanovništvo jedno od najstarijih u svetu, ista dob živi ispod svakog nivoa dostojanstva.

Ovom trendu doprineće i konstantni odlazak mlađih generacija iz sela u gradove ili u inostranstvo, te su procene da će do 2041. godine preko četvrtine stanovništva Srbije činiti osobe starije od 65 godina, a posebno teška situacija biće u seoskim sredinama.

Povodom 1. oktobra, Međunarodnog dana starijih osoba, Pokrajinski zaštitnik građana poručio je da mu se najviše žale starije osobe koje teže ostvaruju prava u oblasti socijalne i zdravstvene zaštite, penzijskog i invalidskog osiguranja, a često traže savete kako da ostvare određene pogodnosti prilikom plaćanja komunalnih usluga, poreza i drugih dažbina.

Stid ih svog položaja

Njihova obraćanja i pritužbe, kaže Ombudsman APV, ukazuju na izuzetno nizak nivo prihoda i težak materijalni položaj starijih osoba, od kojih je značajan broj onih koji su u situaciji da na različite načine - finansijski, čuvanjem dece i obavljanjem kućnih poslova, uzgojem živine i stoke, voća i povrća u okviru domaćinstva, doprinose kućnom budžetu svoje dece i unuka.

"Uprkos ovim okolnostima, koje ukazuju na opadanje kvaliteta života starijih osoba, ove građanke i građani se još uvek retko, odnosno u relativno malom broju obraćaju institucijama nadležnim za ostvarivanje, zaštitu i unapređenje ljudskih prava. Oni koji im ipak obrate tvrde da su dugo razmišljali da li da to učine usled svojevrsnog stida zbog sopstvenog položaja, ali i iz straha da će zbog toga trpeti neke 'sankcije' od strane organa i ustanova na čiji rad imaju pritužbe. Zbog činjenice da su pogođeni siromaštvom i nemogućnošću da podmire nekada i svoje osnovne potrebe, pa čak i nasiljem u porodici, koje je u našem društvu još uvek svojevrsna tabu tema, značajan broj starijih osoba svoj društveni položaj i uslove života smatra teškim, lošim, pa čak i sramotnim", poručuju Pokrajinski zaštitnik građana.

Jedan od razloga zašto stariji ne mogu da borave u gerontološkim centrima jeste i popunjenost kapaciteta ovih institucija socijalne zaštite. Stanje je poteklih godina donekle popravljeno licenciranjem određenog broja ustanova u privatnom vlasništvu, kao i zatvaranjem izvesnog broja nelegalnih domova za smeštaj starijih osoba.

"Međutim, broj onih koji sebi ne mogu da priušte ove usluge ili pomoć stručnih lica prilikom negovanja obolelih starijih osoba u kućnim uslovima i dalje višestruko prevazilazi broj onih koji to mogu", zaključuje ova institucija Pokrajinske vlade.

Pritužbe sa kojima se građani "trećeg doba" obraćaju instituciji Pokrajinskog zaštitnika građana, kao i posete manjim naseljenim mestima u seoskim sredinama u kojima ova populacija predstavlja većinu, nedvosmisleno ukazuju na to da značajan broj njih vodi nedostojanstven život na društvenoj margini. Stari zbog nemaštine, nepokretnosti i/ili bolesti ne mogu da ostvare ni osnovnu zdravstvenu i socijalnu zaštitu, a materijalna pomoć često ne podmiruje njihove objektivne potrebe.

Prava ove populacije, kao i njihovih porodica, nastaviće da se ugrožavaju kako je generalna ekonomska situacija u državi sve lošija, zaključuje vojvođanski Ombudsman. 

  • Đura

    04.10.2016 12:26
    Stid
    Treba da ih je stid što su dozvolili jogurt revoluciju devedesetih.Pre toga su vojvodjanski penzioneri sasvim lepo živeli.Sada je kasno da se stide.
  • RIZBO

    03.10.2016 12:58
    SVE ZA MALOG VUKA
    negde bi bilo najpametnije da sve damo ovima na vlasti, pa šta će oni, niko ništa nema, kad se pogleda koliko otimaju dođe ti krivo što su bili tako siroti. Tako da svi budemo solidarni, eto od nas petoro, četvoro da rade, da ostane za hleba i vode, a ovaj peti neka bude SNS!
  • Magarac

    01.10.2016 18:14
    Mile
    Eto i ja bih da se stidim, ali mi penziju ne daju
    .Imam 58 godinaživota i 35 godina staža.
    Kažu, čekaj još osam godina, Mile navikao lepo da živi, nije lepo NJEMU oteti.Mile je doajen medju penzionerima.Prima penziju već trideset godina neprekidno.
    Zato magarcima nećemo DATI još osam godina.
    Magarac je magarac, a MIle je Mile.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.