Subotica: Građani protestovali protiv progona ekoloških aktivista

Predstavnici 18 ekoloških udruženja iz Kruševca, Novog Sada, Kraljeva, Smedereva, Bujanovca, Vršca, Beograda, Odžaka i ostalih gradova podržali su protest subotičkog Centra za ekologiju i održivi razvoj (CEKOR) u znak podrške aktivistima koji javno ukazuju na probleme u zaštiti životne sredine.

Na dan suđenja Đuri Vavrošu, predsedniku Ekološkog udruženja "Hrast" iz Krivaje, ekološki aktivisti okupili su se ispred Osnovnog suda kako bi izrazili solidarnost sa kolegom, ali i ukazali na probleme.

Godinu dana traje proces protiv Đure Vavroša, ekološkog aktiviste, kog je preduzeće "Krivaja" tužilo za urušavanje ugleda. Tužba je usledila nakon što je Vavroš objavio u medijima da je ova firma po treći put preorala sadnice u vetrozaštitnom pojasu koje je Ekološko udruženje "Hrast" posadilo na građevinskom zemljištu opštine Bačka Topola.

Podrška Đuri Vavrošu stigla je iz čitave Srbije i to iz 18 ekoloških organizacija – od Subotice, Novog Sada, Odžaka do Beograda, Kraljeva i Prijepolja. Prema rečima predsednice Centra za ekologiju i održivi razvoj, Nataše Đereg, prostest je organizovan s namerom da se ukaže na kršenje prava boraca za ekologiju širom naše zemlje.

Stanovnici Krivaje su 2014. godine posadili oko 1.200 sadnica, kako bi zaštitili naselje od vetra, ali i pesticida i herbicida koje vetar nanosi, da bi u novembru iste godine firma "Krivaja" preorala te sadnice.

  • DOObar

    24.10.2016 19:39
    Nemojte
    Kako može da 6 ljudi koji su prisustvovali na tom protestu da predstavi 18 udruženja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.