Tradicionalni simboli - vojvođanska tradicija sa greškom

Nova "tradicionalna" zastava Vojvodine, sa "tradicionalnim" grbom na sredini, zavijorila se na pokrajinskim institucijama tek dve i po godine nakon što je to propisano Statutom pokrajine iz 2014. godine.

U skladu sa tim, u Vojvodini se od septembra istovremeno koriste dva grba i dve zastave – zvanična sa tri zlatne zvezdice iz 2003. godine i nova "tradicionalna" zastava. Ovakvom praksom Vojvodina je postala jedinstven primer u Evropi.

Nakon niza političkih prepucavanja i optužbi da "tradicionalni" simboli u Vojvodini ugrožavaju multietičnost, nova vojvođanska vlast, na čelu sa SNS-om, uspela je da obezbedi dvotrećinsku većinu i izglasa te simbole. Međutim, izgleda da ni višegodišnje odugovlačenje nije bilo dovoljno da se postigne saglasnost. Nezadovoljni su i stručnjaci i političar i istoričari, a jedino građane o grbu i zastavi niko i dalje ništa ne pita.

Iako je "tradicionalne" simbole usvojila skupštinska većina na čelu sa SNS, pošteno je reći da, čak i veći deo odgovornosti za sve greške, treba pripisati prethodnoj pokrajinskoj vlasti. Naime, Statut iz 2014, koji je propisao uvođenje ovih simbola, napisan je u vreme dok je na vlasti bila Demokratska stranka, zajedno sa Ligom socijaldemokrata Vojvodine, i Savezom vojvođanskih mađara, te je njihova obaveza i dužnost bila pokretanja javne rasprave i uključivanje stručnih udruženja u čitav proces.

Zbog višegodišnje neodgovornosti pokrajinskih vlasti, danas smo u situaciju da vojvođanske institucije, zapravo, krasi pogrešna zastava i pogrešan grb. Sami simboli sporni su iz nekoliko uglova – od kvaliteta i preciznosti, pa sve do načina na koji su izabrani.

Neki stručnjaci čak osporavaju i njihovu "tradicionalnost". Srpsko heraldičko društvo (SHD), udruženje koje okuplja profesionalce koji se bave izradom grbova i zastava, smatra da se usvojeni simboli nikako ne mogu zvati tradicionalnim, jer su korišćeni samo dva meseca tokom 1848. godine. Međutim, predlagač i profesor na pravnom fakultetu u Novom Sadu Slobodan Orlović za Istinomer kaže da su to prvi srpski vojvođanski simboli i da to potvrđuje istorija.

Takođe, iz SHD-a za Istinomer tvrde da na usvojenim rešenjima postoji i nekoliko neprihvatljivih grešaka. Najkrupnija je dodavanje zlatne bordure na srebrni krst i štit, što u heraldičkom smislu potpuno menja sliku, a samim tim i njeno značenje. Dodaju i da ih tokom izrade grba i zastave niko nije konsultovao.

Jedan od od najpoznatijih srpskih heraldičara Dragomir Acović potvrđuje da greške postoje, ali smatra da to nisu veliki propusti.

"Iz aspekta heraldičara, greška postoji. Iz aspekta bilo koga ko se heraldikom ne bavi, stvar nije bitna. Da je bilo mesta da se stvar uradi malo bolje i ispravnije je bilo", smatra Acović, koji dodavanje bordure tumači kao pokušaj autora da simbole ulepša. Ubeđen je i da su greške nastale jer je simbole crtao grafičar, a ne heraldičar.

"To su greške karakteristične za grafičare. Na grbu nije bitno da nešto lepo izgleda, već da bude ispravno. Grafičar na takvim stvarima mora da radi po uputstvima heraldičara", objašnjava Acović.

Da stvar bude zanimljivija, greške na simbolima ne negira ni sam autor Vladimir Rovnjev Labat. Za Istinomer kaže da to nije njegova greška, već zakonodavca koji je pisao Statut u kom se nalazi opis (blazon) grba.

"U ovom slučaju je problem nedovoljan opis grba, tj. nestručan opis, odnosno diletantski opis. Ja sam dobio zadatak da na nečiju nepismenost, i političku i istorijsku, napravim neku pismenost. Odradio sam kako sam mislio da je najbolje", kaže Labat.

Na kritike da je simbole ulepšavao, zbog čega je i izgubljena preciznost, Labat odgovora da su upravo to od njega i tražili. Ni njemu nije jasno zašto nije bilo stručne rasprave o simbolima, ali kaže da nije njegov posao da o tome misli.

"Prvo je trebalo da se sastane politička elita i pozove heraldičare i istoričare da naprave kvalitetan opis grba. Onda umetnik daje mišljenje i nekoliko skica o kojima ponovo mišljenje treba da daju heraldičari. Tako bi se na kraju dobilo rešenje oko kojeg su svi saglasni", objašnjava Labat i dodaje da je od crtanja simbola pa do njihovog usvajanja prošlo više od dve godine, a da je on sve to vreme govorio da je potrebno poboljšati predlog. Međutim, niko iz vlasti za to nije bio zainteresovan.

"Dve godine je prošlo, ja sam ih molio da, ako žele nešto da rade, imamo vremena, da pripremimo materijal. Bolje tad da smo se okupili, nego u javnosti da se prepucavamo", iskren je Labat.

Na pitanje kako je moguće sada ispraviti greške, Labat odgovara da je što pre potrebno doneti Knjigu standarda, kojom bi se precizno propisao dizajn simbola i tako otklonile postojeće nepravilnosti. I za to je potrebno da vlast načini prvi korak.

Međutim, na pitanje zašto vlast ne reguje na pozive gospodina Labata, ali i heraldičara, Istinomer nije uspeo da dobije odgovor. Šef poslaničke grupe SNS-a Milenko Jovanov kratko je prokomentarisao da je sve to rađeno u prethodnom mandatu i da on o tome ne zna ništa. Za razliku od Jovanova, šef demokrata u pokrajinskoj skupštini Borislav Novaković nije čak ni želeo da odgovori na pitanja. Na telefon se nije javljao ni dugogodišnji predsednik skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor. 

Podsetimo, kako je 021 pisao, odluka o tradicionalnim simbolima Vojvodine usvojena je većinom glasova na sednici Skupštine Vojvodine 15. septembra. Isti simboli svečano su otkriveni nedelju dana kasnije. Tom prilikom je premijer Vojvodine Igor Mirović naveo da su ispunjene težnje svih koji su se za ovu zastavu borili vekovima. Simboli su potom postavljeni ispred institucija.

A u međuvremenu, Gradski odbor Srpske radikalne stranke pokrenuće inicijativu o brisanju simbola Vojvodine donetih tokom 2002. i 2004. godine, iz Statuta Pokrajine. "Mi, srpski radikali, ponosni smo na činjenicu, da je naša poslanička grupa u Skupštini AP Vojvodine učestvovala u donošenju istorijske odluke da simboli srpske Vojvodine uđu u zvaničnu upotrebu u severnoj srpskoj pokrajini. Pokrećemo inicijativu da se takozvani Čankovi simboli, koje je dosmanlijski režim političkim nasiljem, mimo ustavnog i zakonskog osnova, oktroisao odlukama iz 2002. i 2004. godine, brišu iz Statuta AP Vojvodine i na taj način eliminišu iz službene upotrebe. Ovi simboli ne predstavljaju ništa. Zapravo, predstavljaju diletantsko, šarlatansko, nakaradno i karikaturalno rešenje i čist su istorijski i heraldički falsifikat", izjavio je tim povodom predsednik GO SRS Đurađ Jakšić.

  • sale sa salajke

    24.10.2016 12:00
    Ako ćemo već tradicionalno...
    ...jednostavnije im je bilo da gornju polovinu oboje crnom, donju žutom bojom, podignu je ispred svih institucija i svi srećni i zadovoljni.
  • G

    23.10.2016 21:40
    @Nervirach - tako je. Treba da vičemo da "nađoše" treba proterati iz Vojvodine i oteti im imovinu. Da se tako neko ponaša ja se ne bih osećao sigurno, kao ni maloumni pojedinci koji to isto viču o "dođošima". Poslušajte za početak svoj sopstveni savet i prestanite nas svađati.
  • Nervirach

    23.10.2016 19:46
    Slazem se sa Dajom. Zato vas ne volimo. Prestanite nas svadjati. Nas nazivate fasistima zaboravljate onog sa brcicima sto je vikao jedna nacija, jedna vera? Sada mi je jasno zasto su juce fasisti obelezavali antifasisticki datum. Slavili pobedu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina