Subotica: Odbornici SNS pretili Hrvatima?

Predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov uputio je danas otvoreno pismo predsedniku Srpske napredne stranke Aleksandru Vučiću u kojem je naveo da su na sednici Skupštine grada Subotice odbornici SNS pretili Hrvatima.
Žigmanov je u pismu naveo da je takav odnos odbornika SNS "nešto što Hrvatima u Vojvodini najmanje treba". - Istovremeno, ta vrsta nasrtaja na slobodu govora i pretnje da Hrvati u Srbiji treba da paze šta će govoriti i šta će činiti nije naišla na osudu ili protivljenje predstavnika vladajuće skupštinske većine - naveo je predsednik DSHV.
 
Žigmanov, koji je i odbornik u Skupštini Subotice, na jučerašnjem zasedanju usprotivio se smeni poznatog reditelja Zoltana Šifliša iz Saveta Festivala evropskog filma Palić i ocenio da time oni koji nisu deo političkih struktura vlasti "bivaju eliminisani". - Ukoliko političke snage budu gradile kadrovsku politiku u području kulture na način privrženosti i lojalnosti, onda ćemo imati situaciju koja je bila na delu za vreme Informbiroa - rekao je Žigmanov.
 
SNS odbacuje navode
 
Predsednik odborničke grupe SNS Stevan Bakić odbacio je ove navode i rekao Žigmanovu da ih "ne upoređuje sa vremenima Informbiroa". - Niti su uslovi takvi, niti ste vi taj koji to treba da izgovara za ovom govornicom. Kad ja budem čuo da ste podigli glas da zaštitite Srbe u Hrvatskoj kao manjinu, šta sve preživljavaju, onda ću vam dozvoliti i ovde isto da dižete glas i da nas nazivate ovako kako nas nazivate - poručio je Bakić Žigmanovu.
 
Žigmanov je nakon toga rekao da je iznošenje takvih prozivki "više nego problematično".
 
U raspravu se uključila i odbornica Pokreta za građansku Suboticu Josipa Ivanković koja je i članica Hrvatskog nacionalnog veća, i ocenila da je Bakićev nastup "vređanje Hrvata u Subotici", zbog kojeg se oseća "ugroženo". - Ja sam rođena u ovoj zemlji. Ovo je moja zemlja. I ne želim da se u ovoj skupštinskoj sali osećam ugroženo. Do sada se nikada nisam osećala ugroženo, ovo je prvi put - rekla je Josipa Ivanković.
 
Predsednik odborničke grupe SNS je njene tvrdnje odbacio nazvavši ih "lažima i izvrtanjem stvari". - Ja sam samo reagovao na nešto što je upoređeno sa Informbiroom. Koleginice, da li znate šta se tada događalo, tih godina? I da je to danas isto? Šta mi trebamo da radimo? Mi da sedimo, a vi da nas zalivate? Da ne smemo ništa da vam progovorimo - kazao je Bakić.
 
Josipa Ivanković je zatražila da se skupština izjasni da li je Bakić povredio poslovnik, a većina se izjasnila da nije bilo povrede poslovnika. Juče smenjeni Zoltan Šifliš, ugledni i višestruko nagrađivani mađarski filmski reditelj iz Vojvodine, bio je dugogodišnji član Saveta festivala i jedan od njegovih selektora. Šifliš je i član Mađarskog nacionalnog saveta i jedan od osnivača Mađarskog pokreta, koji je opozicija vladajućem Savezu vojvođanskih Mađara.
  • Бачван

    29.11.2016 07:19
    Баш се питам
    Шта вам је то Војводина?

    Чуо сам за Српско Војводство, или Војводство Србија, односно како га је народ овде у Бачкој звао Српска Војводовина, али никада нисам нигде чуо израз Војводина?
    А поготово Војвођани?

    Неко се фрља са нетачним изговором и погрешним терминима.
    Случајно изостављају оно Српска и Србија?

    Ма ајте'молим вас.
  • Srbin iz Futoga

    27.11.2016 12:16
    Ali Srbi
    Da li smo mi u Srbiji ili hrvatskoj? Da li mi treba da se izvinjavamo njima u Srbiji shto oni nama rade u hrvatskoj? Ajd da jedan od ovih njihovih glasnijih, dobije jednu roditeljsku, kao nashe shto ugnjetavaju, pa cemo videti sledeci put da li ce tako pametovati...I da, kad pratim ove komentare na momenat se osetim da sam u EU, odnosno u cro?!
  • X

    26.11.2016 14:41
    X
    Kako Srbima u Hrvatskoj, tako Hrvatima u Srbiji i tacka!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.