Sombor: Likvidiraju se dva javna preduzeća

Članovi gradskog veća Sombora uputili su odbornicima Skupštine grada predlog odluke o pokretanju likvidacije javnih preduzeća "Urbanizam" i "Direkcija za izgradnju grada Sombora".

Tako će Sombor, ako ovaj predlog prođe, posle više od 50 godina ostati bez javnog preduzeća, koje je u tom periodu brinulo o urbanističkom planiranju grada Sombora i zaštiti spomenika kulture.

Većnici su utvrdili i predlog odluke o pokretanju postupka likvidacije nad JP "Urbanizam i zaštitu spomenika kulture", a kao razlog se navode loše poslovanje, odnosno, gubitak od osam miliona dinara u 2015. i veliki broj zaposlenih. Za likvidacionog upravnika predložen je Milorad Veljović.

Zaposleni u JP "Urbanizam" ranije su uputili pismo lokalnoj samoupravi i predložili da se odluka o ukidanju tog preduzeća ponovo razmotri u smislu racionalizacije, ali ne i gašenja. Prema tvrdnji urbanista, Sombor je prvi grad u Srbiji koji ukida takvo preduzeće, iako ima čak 17 licenciranih inženjera.

Na sednici Gradskog veća je rečeno da se likvidacija nad ova dva preduzeća pokreće radi usklađivanja propisa sa Zakonom o budžetskom sistemu, kojim je propisano da javna preduzeća od 1. decembra gube status indirektnih budžetskih korisnika.

  • Zivan

    27.11.2016 07:19
    Krajnje je vreme da počne ozbiljno sažimanje javnog sektora. Pravljenje generalnih i detaljnih urbanističkih planova bi trebalo da bude mna tržištu, konkurencija bi iznedrila bolja rešenja...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina