FOTO: Pronađeno još leševa otrovanih zaštićenih orlova

Nakon otkrića jednog leša zaštićene vrste grabljivice, orla belorepana, pronađena su još dva leša u okolini Grabovaca.
Ekipa Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, Društva za zaštitu i proučavanje ptica i Mađarskog društva za zaštitu ptica i prirode obišli su teren u kojem je pronađen prvi leš i istočno od Grabovaca pronašla još dva leša belorepana. Jedan je bio star nekoliko meseci, a drugi veoma svež, sa tragovima trovanja pesticidima. Osim toga, pronađeni su i ostaci jednog gavrana i jednog mišara.
 
Ekipa istraživača bila je u pratnji petogodišnjeg nemačkog ovčara Falka, koji je pomagao u praćenju tragova. "Ovaj pas posebno je obučen za pronalaženje ostataka životinja i pesticida. Njegov izuzetno vredan rad omogućio je da se dođe do više tragova koji će, kako se stručnjaci nadaju, dovesti do otkrivanja tragova u ovom slučaju sumnje na krivično delo uništavanja posebno zaštićenih divljih vrsta", poručuju u Zavodu.
 
Eventualni zatrovani mamac na kome su životinje mogle da se otruju nije pronađen, usprkos vrednom radu Falka i njegovog trenera. Šta je izvor svih navedenih trovanja nije još uvek poznato, ali stručnjaci, podržani Pokrajinskom inspekcijom zaštite životne sredine i policijom, koji su obavili uviđaj, nastaviće da rade na rasvetljavanju ovog slučaja.
 
 
U Zavodu navode da je ekološka šteta u ovom slučaju trovanja veoma velika, jer su oba belorepana bile odrasle ptice, koje su se u okolnim posavskim šumama gnezdile. 
 
"Tako je nepovratno izgubljen najmanje jedan gnezdeći par. Ostaci treće ptice upućuju da je trovanje živog sveta na ovom prostoru trajalo više meseci, a pošto je leš skoro potpuno pojeden, moglo je da dođe do dodatnih trovanja na širem prostoru. Pokrajinski zavod za zaštitu prirode i Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije upozoravaju da trovanje divljih životinja pod hitno mora da prestane, bez obzira na motive kojima se vode korisnici pesticida. U suprotnom, posledice na divljem živom svetu, ali i domaćim životinjama, mogu biti dalekosežne i teško nadoknadive. Iste organizacije pozivaju da se pronađeni leševi divljih životinja ne diraju, nego da im se, ukoliko se nađu, što pre prijave", zaključuju u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode. 
 
O slučaju orla belorepana koji se dugo mučio usled trovanja zabranjenim pesticidima čitajte u našoj priči OVDE.
  • /

    06.12.2016 12:15
    /
    a za labudove kazete da je pticji grip
  • фурадан / карбофуран

    05.12.2016 22:37
    Каква мистерија! Какво чуђење! Ко трује псе, мачке, птице, све живо? Хмм! А фурадан који је кобајаги 2014. забрањен се неконтролисано дели по Србији шаком и капом као да су у питању бомбоне, а не отров...
  • cwele

    05.12.2016 16:25
    Ovakve grozne vesti samo govore koliko neljudi zivi medju nama.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina