Agroživ u decembru prestaje da postoji?

Kompanija za preradu živinskog mesa Agroživ u decembru će prestati da postoji, ali iz lokalne samouprave stiže najava da bi pod nekim drugim imenom proizvodnja u Žitištu mogla da se obnovi.
Za 16. decembar u zrenjaninskom Privrednom sudu zakazano je prvo poverilačko ročište u postupku stečaja nad Agroživom. Stečaj je zahtevalo nekoliko bivših radnika, jer ne mogu da naplate potraživanja po izvršnim presudama, ali i Ministarstvo privrede, koje je pokušalo da u postupku privatizcije pronađe kupca za Agroživ, no nije bilo interesovanja.
 
Prethodno je vlasnik kompanije Srbijagas 100% akcija Agroživa bez naknade ustupio državi. Država je kroz socijalni program zbrinula 350 radnika, a klanica i drugi objekti Agroživa u Žitištu i okolni ostali su prazni. U međuvremenu, neslavno je završio i zakupac pogona BG Mibras, koji je digao ruke od namere da u Žitištu uspostavi jako privredno društvo za proizvodnju i preradu živinskog mesa.
 
Stečajna upravnica Dragica Arsić kaže za Novosti da sastavlja finansijski izveštaj za prvo poverilačko ročište. Očekuje da će sud već na sledećem ročištu, zakazanom za 22. decembar, prelomiti i proglasiti bankrot. Jer, Agroživ nema skoro nikakvu imovinu, a dugovanja se mere milijardama. Takođe, potpuno je izvesno da će mnogi poverioci ostati "kratkih rukava", a najdeblji ceh platiće država, čija javna preduzeća neće imati od koga da naplate dugove za gas, struju…
 
"Mnogo bi nam značilo da klanica ponovo proradi. Nemamo značajnije industrijske kapacitete, pa bi oživljavanje Agroživa vratilo nadu za Žitište. Razgovori su u toku, pomaže Ministarstvo privrede i nadamo se dobrim vestima", kaže Mitar Vučurević, predsednik opštine Žitište.
  • Daca

    07.12.2016 13:56
    Malo preciznije
    Npvinari bi trbalo da malo preciznije daju vest U tekstu stoji da su proizvodne hale i ostali objekti ostali prazni a stečajni upravnik kaže da Agroživ skoro da nema nikakvu imovinu.
    Ili je Agroživ samo ljuštura jer su svi važni i skupi objekti nekako preneti na neko drugo pravno lice.
  • saramakas

    07.12.2016 06:06
    Dakle, Agrocrkava!
  • Sale NS

    07.12.2016 05:24
    A šta drugo ?
    Gde ravnoselska politička elita umeša prste to sve propada ! Tu je po nalogu najvećeg akcionara rukovodio lokalac Predrag Amižić, nekada i predsednik opštine i glavna SPS perjanica odande, a evo šta piše o njemu na sajtu SPS Žitište: "Радно је био ангажован у Компанији „Агрожив“ од 2001. године на неколико радних задатака, а сада је генерални директор ове компаније која је од фирме која је била у веома озбиљним проблемима постала једна од најреспектабилнијих у својој области."

    www.spszitiste.rs

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.