Pokrajina raspisala konkurs za obnovu crkava u Vojvodini

Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama raspisao je vanredni konkurs za finansiranje obnove crkava koje su zaštićeni spomenici kulture na teritoriji Vojvodine.
Kako se navodi u tekstu konkursa, sredstva se odobravaju za sufinansiranje graditeljske, dobrotvorne i naučne delatnosti registrovanih tradicionalnih crkava i verskih zajednica, kao i organizacija i ustanova čiji su oni osnivači.
 
Na konkurs se mogu prijaviti isključivo episkopije, biskupije i egzarhat i to samo s jednim projektom obnove jedne crkve.
 
Ukupna suma namenjena za ovo finansiranje je 5,5 miliona dinara. Na konkurs se mogu prijaviti: Srpska pravoslavna crkva (bačka, banatska, sremska i šabačka eparhija), Rimokatolička crkva (subotička, zrenjaninska i srijemska biskupija), Rumunska pravoslavna crkva, Islamska zajednica, Jevrejska zajednica, Slovačka evangelistička crkva a.v, Reformatska hrišćanska crkva, Evangelička hrišćanska crkva a.v. i Grkokatolička crkva.
 
Rok za podnošenje prijava teče zaključno sa 16. decembrom. 
 
Crkve moraju da iskoriste novac isključivo u namenu obnove, a iznos koji ne potroše vraća se u budžet. Dokumentaciju za konkurs možete pogledati OVDE.
  • Carls Tejlor

    09.12.2016 14:36
    kriminalno ludacko bahacenje
  • Lala

    08.12.2016 11:51
    Crkva i država
    Dakle, pored svih ruiniranih škola, vrtića, staračkih i domova za socijalno ugrožene, bolnica i klinika, puteva i putne infrasktrukture, zgrada pod zaštitom države.... APV finansira obnovu crkava!?
    Ovo ne bi toliko bolo oči da su crkve obveznici PDV-a, da država ne plaća poreze i doprinose na zarade sveštenstva i, na kraju, DA CRKVA NIJE ODVOJENA OD DRŽAVE.
    Bez obzira na sve, izgleda da su u posebnoj vrsti emotivne veze sa crkvama, pa vole da se fotografišu sa episkopima i sveštenicima, "kao oni pomažu crkvu"! Jako je to ružno, jer se ni mnogo bogatije države ne staraju o obnovi crkvenih objekata, kao što ni ostale crkve, pogotovo SPC, ne obnavlja škole, domove za stare i bolesne i sl.
    Na drugoj strani, bezgranična bahatost, džipovi i kajle.
    Pokrjinski sekretar za kulturu ima POMOĆNIKA ZA ODNOSE SA VERSKIM ZAJEDNICAMA, iz Treće Srbije!? I njega plaćaju poreski obveznici, dakle, tri ili četiri puta plaćamo jedno te isto. Ovoga nema ni u Tunguziji!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina