Ostala bez stana zbog tuđeg duga: Nisam pravnik, ali znam da je nepošteno

Zbog tuđeg duga od devet hiljada evra Jelka Kovačev strahuje da će ostati bez krova nad glavom. Njen stan prodat je bez njenog znanja, a problem je nastao jer ona u katastru nije upisala stan na svoje ime.
Ugovor o kupovini, ona je overila u sudu, ali se u katastru stan i dalje vodi na prethodnog vlasnika. Sud u Vrbasu odlučio je da njegov dug prema banci namiri prodajom Jelkinog stana.
 
"Sve te rupe koje su kad dođu ovi slučajevi vidljive nisu pravljene za ove moćnike, za velike. Oni imaju timove koji će ih braniti ako se bilo šta desi zaštitiće ih. Te rupe su napravljene za budale kao ja", kaže Jelka Kovačev.
 
Njen advokat objašnjava da vanknjižni vlasnik kao Jelka postoji u pravnoj teoriji i sudskoj praksi. Overom ugovora u sudu i isplatom, tadašnji prodavac više nema nikakvu pravnu vezu sa stanom.
 
"Potpisivanjem ugovora, overom u sudu, tad je bio sud nadležan za overu kupoprodajnih ugovora, isplatom kupoprodajne cene, ulaskom u posed prestala je svaka pravna veza tadašnjeg prodavca sa tom nekretninom. Kada je bila javna prodaja na kojoj je ovaj stan prodat dužnik je obavestio sud da je on još 2007. taj stan otuđio. To je konstatovano u zapisniku i prosto se preko toga prešlo i stan je prodat", objašnjava advokatica Slobodanka Petković za B92.
 
U Republičkom geodetskom zavodu navode da je prodavac ili kupac dužan da promenu prijavi katastru i to u roku od 30 dana.
 
"Verujem da će se neko moćniji setiti da kaže da je dosta, jer ja kažem ne znam da li je po zakonu ili nije. Ja nisam pravnik, ali znam da je nepošteno", ističe Jelka Kovačev. Žalila se Višem sudu u Somboru, a Sud u Vrbasu je u međuvremenu njeno iseljenje odložio za 1. april.
  • Petar

    02.02.2017 11:49
    Sedmu godinu mi stan nije uknjizen iako je po kupoprodajnom ugovoru to trebao da uradi investitor u roku od 6 meseci. Sada da to urade stanari je velika komplikacija, procedura koja opet traje, kosta i za to vreme treba da brinem da li ce mi neka tudja banka ili tudji zelenas pokucati na vrata.
  • ex chapman

    02.02.2017 10:31
    @jovan
    po tebi je pošteno da ženu izbace na ulicu zato što je navodno "tehnički nepismena"? a kako bi to bilo da tebe neki "žestoki momak" istambura samo zato što si slabiji od njega? eto, ostao si "fizički nepismen" i to je jako bolno!
    niko normalan ne može da tvrdi da pravda nije na strani gospođe Kovačev. a svako ko poznaje zakon svestan je da je i zakon na njenoj strani. 1. izvršni dužnik je uredno obavestio sud da je stan koji je predmet izvršenja PRODAO. sud je bio dužan da obavesti kupca i omogući mu da učestvuje u postupku, ali to nisu učinili. 2. po Zakonu o izvršenju i obezbeđenju, izvršenje se ne može sprovoditi na imovini trećih lica ako nisu jemac ili založni dužnik, a gospođa Kovačev to nije. 3. gospođa Kovačev da podnese odmah tužbu zbog smetanja državine, kao savesni držalac i niko neće moći da je iseli.
    sud sve ovo zna verovatno bolje od mene, ali su namerno prekršili zakon da bi nekom pribavili protivpravnu imovinsku korist (što je krivično delo). treba da se utvrdi ko je stan kupio (da to 021 lepo objavi) a gospođa Kovački da podnese krivičnu prijavu protiv izvršnog poverioca, postupajućeg sudije i kupca.
    vita jela zelen bor, čekam glupi odgovor!
  • Nale

    02.02.2017 10:10
    O kakvoj prevari vi ljudi pričate. Žena za 10 godina se nije udostojila da se uknjiži u katastru a trebalo je samo da prošeta do katastra s tim ugovorom. Ako je imala pare da kupi stan imala je sigurno i par hiljada din za uknjižbu,za sve ove godine bi ih i rodila valjda. A sad je djavo kriv i priča se o nepravdi...sve je čisto a vi se i dalje pravite ludi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".