Menu 021

Subotica plaća milione za vojne objekte koje ne koristi

Grad Subotica je u proteklih šest godina kupio četiri vojne nekretnine u ukupnom iznosu od 7,9 miliona evra, ali ih još ne koristi niti im je odredio funkciju, objavio je Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).
Info 17.03.2017. | 09:18 > 09:36
U istraživanju CINS-a navedeno je da je Subotica od Direkcije za imovinu u novembru 2015. godine za 3,1 milion evra kupila Dom vojske koji se nalazi u centru grada u potpuno zapuštenom stanju i da od tada taj prostor nije korišćen, a javnost nema informacije kakva će mu biti namena. 
 
U februaru 2010. godine, gradske vlasti su 1,8 miliona evra platile kasarnu Petar Drapšin i poligon Radanovac. U 2015. godini, osim Doma vojske, Subotica je otkupila i kasarnu Kosta Nadj, za oko 3 miliona evra.
 
"Obe kasarne i poligon nalaze se na putu koji povezuje Suboticu i Palić. Njihove fasade su propale, krovovi i kapije zardjali, a dvorišta obrasla korovom", naveo je CINS.
 
Vlada Srbije usvojila je plan raspolaganja nepokretnostima koje nisu neophodne za funkcionisanje vojske još 2006. godine, a 2011. godine prednost u kupovini je data lokalnim samoupravama. 
 
Subotica se vojsci obavezala na plaćanje ukupno 7,9 miliona evra. Kasarna Petar Drapšin i poligon Radanovac su otplaćeni, dok je sredinom novembra 2016. godine Grad vojsci dugovao još 5,37 miliona evra. Mediji su naveli da je Grad u oktobru 2016. godine tražio da se period otplate vojsci produži.
 
U februaru 2013. godine iz kabineta tadašnjeg gradonačelnika Modesta Dulića (DS) je saopšteno da su proverom podataka u Istorijskom arhivu grada Subotice pronadjeni dokumenti koji dokazuju da je grad finansirao izgradnju kasarne Kosta Nadj na sopstvenom zemljištu i da će grad zatražiti da se kompleks ove kasarne bez naknade vrati gradu. Krajem avgusta 2012. godine grad je potpisao ugovor o otudjenju neizgradjenog gradjevinskog zemljišta sa Javnim preduzećem Privredno-tehnološki parkovi Subotica i firmom Tyrolian Real Estate iz Beograda. 
 
"Ovoj firmi je tako pripao deo placa oko kasarne Petar Drapšin, a cena je bila 1,28 miliona evra. Veći deo ovog prostora kasnije je prodat preduzeću Immofinanz Services. Danas na tom prostoru nema izgradjenih objekata", navedeno je u istraživanju CINS-a. CINS je imao uvid u dokumentaciju iz vremena pre Drugog svetskog rata, u posedu subotičkog istoričara Mirka Grlice i Istorijskog arhiva, iz kojih se vidi da su tadašnji vojni objekti u Subotici gradjeni iz gradskih sredstava.
 
Prema odgovoru Ministarstva odbrane, objekti su pre potpisivanja ugovora sa Suboticom bili u vlasništvu države, a Ministarstvo je bilo korisnik. Sva dokumentacija o tome je predata gradu. Dodaju da je novac od kupovine iskorišćen za podsticanje i funkcionisanje sistema odbrane i poboljšanje materijalnog položaja vojske.
 
Bivši gradonačelnici Subotice su proteklih godina imali različite izjave o tome u koje namene će se koristiti vojni objekti: za izgradnju visokoškolskih ustanova, Omladinskog centra, povećanje prostora Istorijskog arhiva, obezbedjenje prostora za Narodnu kuhinju Crvenog krsta, probe glumaca Narodnog pozorišta i drugo. Govorilo se i da bi deo nepokretnosti trebalo da se komercijalizuje i da se otvore nova radna mesta. Medjutim, do sada nijedno od tih rešenja nije realizovano.
 
Ni vlast koju od juna 2016. godine predvode SVM i Srpska napredna stranka (SNS) za sada nije javnosti predočila rešenja za vojne objekte koji su prazni i propadaju.
Autor: CINS, Beta/ foto: Pixabay
 • Dragan Rajković
  18.03.2017 13:55
  (privatna) Imovina je svetinja
  Nikako da razumem suštinu tih svojinskih odnosa....u ustavu piše privatno i državno je ravnopravno..u praksu nije baš tako....ono što je građeno parama raznih organizacija i fondova sada prisvaja država.....šta je sa objektima građenim od novca udruženja tipa crveni krst, subnor, izviđači, itd?
 • Primus
  17.03.2017 10:02
  PIO
  Parama penzionog fonda izgrađeni su vodovod i kanalizacija u 38 opština u Srbiji. Novac je ulagan i u razna preduzeća za program zaštite na radu, zatim je delimično ili potpuno izgrađeno 226 zdravstvenih ustanova u Srbiji, autoputevi, stadioni, kulturni objekti,Đerdap. VRATITE FONDU PIO NOVAC ili VLASNIŠTVO NAD POMENUTIM OBJEKTIMA !

KOMENTARI nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje autora komentara.

NEMAMO nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za izbor komentara koji će biti objavljeni i nemamo obavezu obrazlaganja odluka s tim u vezi.

NEĆE BITI OBJAVLJENI komentari koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje, koji sadrže pretnje, uvrede na rasnoj, verskoj i nacionalnoj osnovi, netoleranciju svake vrste, upućuju na nezakonit sadržaj ili predstavljaju osnov za utvrđivanje građanske odgovornosti. Neće biti objavljeni ni oni komentari koji su opsceni, pornografski ili klevetnički.

NEĆE BITI OBJAVLJENI komentari u kojima nam skrećete pažnju na propuste, koji se odnose na uređivačku politiku i koji su napisani velikim slovima.

MOLIMO VAS, obratite pažnju na pravopis i gramatiku, prednost imaju komentari koji su napisani bez pravopisnih i gramatičkih grešaka.

OGRANIČENO je pisanje komentara na 1.500 karaktera.

PORTAL 021 zadržava pravo da bez prethodnog obaveštavanja, u svakom trenutku, ukloni ili onemogući pristup bilo kom sadržaju i nalogu po sopstvenomm nahođenju, za koji se utvrdi da predstavlja kršenje odredaba ili da je na drugi način štetan za 021.

Napiši komentarPreostalo 1500 Karaktera


* Ova polja su obavezna
Cenovnik Impresum Kontakt Uslovi korišćenja Pošalji vest