Kula: Otpadne vode više neće ići u Veliki bački kanal i Begejac

Izlivanje industrijskih i fekalnih voda u Veliki bački kanal i Begejac u Kuli će se zaustaviti izgradnjom nove kanalizacije.
Kako pišu "Novosti", otpadne vode će ubuduće biti prikupljane u magistralnom kolektoru, a potom otpremane do centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Vrbasu, u čiju je izgradnju EU uložila 15 miliona evra.
 
"Veliki bački kanal je najzagađeniji vodotok u Evropi, a Begejac, koji prolazi kroz naseljeni deo Kule, najveći je ekološki problem u opštini. Projekat njihovog saniranja, kroz izgradnju kanalizacije i potisnog voda, čekao je 10 godina, jer nije bilo političke volje na višim nivoima vlasti da se pomogne maloj sredini kao što je Kula", rekao je Videkanjić.
 
Begejac, u koji se puštaju fekalne vode, pretvoren je u otvorenu septičku jamu, guši nepodnošljivim smradom stanovništvo u njegovoj neposrednoj blizini. Građani su, peticijama sa više od hiljadu potpisa, još od 2006. godine tražili zaštitu od otrovnih isparenja iz Begejca, ali su njihovi apeli ostajali bez odjeka. Oni su zahtevali da se ovaj kanal sanira novcem od opštinske ekološke takse. 
 
Podsetimo i to da se krajem 2016. godine dogodio veliki pomor ribe u Velikom bačkom kanalu. Prema rečima predsednika Ekološkog pokreta Srbobran, Dragana Kurjačkog, tada je nešto ispušteno u kanal što je ugušilo ribu.
 
"To se stalno dešava iznova i onda zataškava. EU nam daje pare za prečištače, umesto da nam da da napravimo jedan lep, dobar zatvor i da se ti ljudi koji ovo rade konstatno zatvore, jer drugačije ne vredi", poručio je tom prilikom Kurjački, o čemu više možete pročitati OVDE.
 
Izgradnja mreže i potisnog voda poverena je grupi izvođača, na čelu sa francuskom kompanijom "Sade CGHT". Pripremni radovi su počeli krajem prošle godine, a glavni radovi traju od 20. februara ove godine. Izvođači imaju rok od godinu dana da završe posao. 
 
Predviđeno je da se postavi 50 kilometara cevovoda - 28 u Crvenki, 13 u Kuli i devet od crvenačke mreže do magistralnog kolektora, izgrađenog između Kule i susednog Vrbasa.
  • eto

    21.03.2017 21:55
    o tome se piše već decenijama. ponoviću - decenijama.
    pitajte se posle zašto mladi odlaze, niko neće da živi u g...
  • optimista

    21.03.2017 19:00
    A to tek treba da se doceka...
    Na osnovu naslova, ja pomislio da je vec gotovo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina