Kaćka šuma bogatija za 200 sadnica topole

Dve stotine sadnica topola zasaćeno je danas na oglednom dobru Instituta za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu u Kaćkoj šumi, a povodom obeležavanja Svetskog dana šuma.
Sadnice topole zasađene su na površini od pola hektara.
 
Tim povodom, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost Zoran Milošević rekao je da treba da budemo zabrinuti, zbog činjenice da svake godine nestane 16 miliona hektara šuma u svetu, jer smo skloni gradnji puteva i fabrika, a zaboravljamo koliko su nam šume važne.
 
"Ovde u Vojvodini je oko 137 hiljada hektara pod šumom, što predstavlja 6,5 odsto njene ukupne površine. Imamo prostora da unapredimo površine pod šumama, ali iz ugla Sekretarijata za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost izuzetno je važno da navedeni zadatak ostvarujemo u procesu visokog obrazovanja, otvaranjem Smera za šumarstvo na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu, unapređenjem rada Instituta za nizijsko šumarstvo i njegovog povezivanja sa privrednim subjektima", naglasio je Milošević.
 
Nove šume i pojasevi u Vojvodini predstavljaju zaštitu poljoprivredne površine od štetnog dejstva vetra, takođe, utiču na povećanje prinosa u poljoprivredi, povećanje diverziteta biljnog i životinjskog sveta, kao i mogućnost razvoja pčelarstva, turizma, sporta, i možda najvažnije - utiču na ublažavanje klimatskih promena, jer drveće vezuje ugljen dioksid.
 
Kazniti šumokradice
 
Ministarstvo zaštite životne sredine saopštilo je da je za infrastrukturna ulganja u šume Vlada Srbije ove godine opredelila subvencije u iznosu 750 miliona dinara, što je oko 300 miliona dinara više nego prošle godine. Subvencije su namenjene za gradnju i rekonstrukciju šumskih puteva i mostova, sadnju, negu, proizvodnju šumskog sadnog materijala i zaštitu šuma, piše u saopštenju.
 
Zeleni Srbije saopštili su da se Srbija smatra srednje šumovitom zemljom sa 29,1 odsto površine pokrivenom šumama. U Srbiji postoje veliki prostori devastiranih površina, kao što su rudarski kopovi, jalovišta, deponije pepela. Zbog toga Zeleni Srbije apeluju na nadležne da investiraju u energetske šumske zasade na degradiranim, erodiranim površinama i klizištima. Te mere, kako navode, značajno bi doprinele u borbi protiv klimatskih promena i prirodnih nepogoda.
 
Zeleni Srbije navode da su bespravne seče poseban problem koji ugrožava šumske resurse. Srbija se nalazi na sredini lestvice evropskih zemalja u kojima se nelegalno seku šume. Oni navode da je taj problem posebno izražen na jugu Srbije, u dolini Pčinje, na Kukavici i Kozjaku. Šumokradice seku i mlado i staro drveće, i za sobom ostavljaju ogoljena, erodirana zemljišta i zbog toga moraju da budu sankcionisani.
 
Međunarodni dan šuma 21. marta 1971. godine proglasila je Generalna skupština Evropske poljoprivredne konfederacije. Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 2012. godine usvojila Rezoluciju kojom je 21. mart proglašen za Međunarodni dan šuma.
  • Panta

    22.03.2017 09:11
    @Sadite drugo drvece
    Ono belo flafičasto što vetar raznosi nije polen, već plod topole. Niko nije alergičan na plod topole već na polen koji se ne vidi. A, btw, sada se sade sasvim nove vrste topola, koje zahvaljujući nekadašnjem Institutu za topolarstvo, nisu kilave i alergene. Topole se sade na vlažno stanište, samo se nažalost ne sade u dovoljnom broju.
  • Zivan

    21.03.2017 19:23
    Nije dobro pisati napamet. Ovih pola hektara nikada nije bilo pošumljeno, a nekada je bilo dno Dunava. Dakle, u pitanju je izrazito vlažno stanište, kao da je u pitanju rečna obala, i to je pravo mesto za topolu. U Kaćkoj šumi ima dosta i bele topole, bagrema, divlje trešnje...
  • Woodpecker

    21.03.2017 17:01
    Od svih vrsta drveca neko se nasao pametan da zasadi Topolu.

    No, da ne zameramo mnogo, barem je nesto zasadjeno pa makar to bila Topola.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.