Beočin: Predizborne plakate lepili i na javna preduzeća

U opštini Beočin predizborni plakati predsedničkog kandidata vladajuće koalicije Aleksandra Vučića bili su lepljeni i na zgradama pojedinih javnih preduzeća, čime je prekršeno nekoliko zakona, piše danas Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

Plakati su lepljeni na zgradu Sportsko-poslovnog centra, kao i na autobuskim stanicama u vlasništvu Javnog gradskog saobraćajnog preduzeća Novi Sad.

Zlatko Minić iz organizacije Transparentnost Srbija rekao je za VOICE da po Zakonu o Agenciji za borbu protiv korupcije nije dozvoljeno korišćenje javnih resursa u cilju promocije političkih stranaka i subjekata, dok Zakon o javnim preduzećima zabranjuje svaku upotrebu javnih preduzeća u svim aktivnostima vezanim za političke stranke i izborne kampanje.

Šef pravnog tima Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) Pavle Dimitrijević rekao je da su javna preduzeća u slučaju samoinicijativnog ustupanja dobara ili usluga političkim partijama ili kandidatima, zakonski dužna da to rade samo pod jednakim uslovima za sve političke stranke ili kandidate, ali da se u slučaju Beočina o tome definitivno ne radi.

"U pogledu lepljenja plakata na zgradu javnog preduzeća postoji sumnja da je došlo do povrede još jednog propisa, a to je nedozvoljeno lepljenje promotivnog materijala na površinama koje nisu predviđene za takvu namenu, što je regulisano lokalnim, komunalnim propisima i najčešće povlači za sobom novčanu kaznu", naveo je Dimitrijević.

Osim ova dva slučaja kršenja zakona, postoji i sumnja da je došlo do još jedne zloupotrebe, jer je na zvaničnoj prezentaciji opštine Beočin objavljena fotografija predsednika te opštine Mitra Milinkovića, na kojoj se vide obeležja SNS-a kao i fotografija Aleksandra Vučića, predsednika te stranke i Vlade Srbije.

"Što se tiče fotografije iz kancelarije predsednika opštine, nisam siguran da li je reč o zloupotrebi. Zakoni u Srbiji ne uređuju pitanje postavljanja fotografije državnih zvaničnika u službene prostorije. Što se stranačkih simbola tiče, primetio sam ih samo na maloj fotografiji, zakačenoj na zastavicu, to je simbol SNS-a", rekao je Minić.

U Pokrajinskom sekretarijatu za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu nisu želeli da govore o ovoj temi, uz obrazloženje pokrajinskog sekretara Ognjena Bjelića "da je previše zauzet".

  • Milinkovic

    16.04.2017 12:19
    je sve uzurpirao zajedno sa Tesicem bivsim radikalom a sada SNSovcem. Ljudi nemaju da jednu, prodaju glas za 1 000 dinara, a ove zamlate im dele jaja po pijaci. Kako je moguce da ceo biracki odbor u Beocinskoj opstini bude SNS????
  • Vislavski

    16.04.2017 09:23
    Mrk
    E a kad su se vijorili baneri po celom gradu ,a kacilo ih preduzece JKP STAN , a na tim istim banerima bile LIGASKE njuske tad se niko nije bunio .Puknite od muke ...
  • Perica

    15.04.2017 17:54
    #####
    Dve Slike obavezno da vise Direktoru iza leđa!!!! Dok ne položi zakletvu
    visi,PREMIJER-PREDSEDNIK a kad položi zakletvu ondak,PREDSEDNIK-PEMIJER....
    Samo zamenite mesta slikama !?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.