Plovidba Tisom uskoro bez nadoknade

Ministarka građevinarstva i saobraćaja Zorana Mihajlović rekla je u Skupštini Srbije da bi ratifikacijom sporazuma o plovidbi Tisom bila dozvoljena plovidba svim brodovima bez nadoknade.
Obrazlažući razloge za ratifikaciju ovog sporazuma sa Mađarskom, ministarka je navela da Tisom sada plove samo srpski i mađarski brodovi uz nadoknadu.
 
"Tisom se sada plovi prema sporazumu sa Mađarskom koji je star 60 godina. Napravljen je novi sporazum po kome bi Tisom plovili svi brodovi bez plaćanja nadoknade. Do sada tom rekom osim srpskih i mađarskih brodova nisu plovili brodovi drugih zemalja jer im je bilo skupo", izjavila je Mihajlović.
 
Dok prevoz tereta vodenim saobraćajem u drugim zemljama čini 15 odsto ukupnog prevoza tereta, u Srbiji je to od sedam do deset odsto.
 
"Cilj je da i u Srbiji do 2020. godine prevoz robe vodenim putem čini 15 odsto teretnog saobraćaja", rekla je Mihajlović. Prema njenim rečima reke su ogroman potencijal koji se ne koristi dovoljno jer je 2015. godine vodenim putem u Srbiji transportovano pet miliona tona robe, a plan je da se ove godine preveze 12 miliona tona.
  • mile

    20.04.2017 07:02
    Neka se vrati tzv. brodska nafta, oslobodjenja placanja poreza I raznih akciza vezanih za drumski saobracaj kao u drugim zemljama , pa ce I transporta robe biti vise ovako se kod nas ne isplati nista sem sljunka I peska.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.