Još sedam zainteresovanih za MSK, Azotaru i Petrohemiju

Pored sedam potencijalnih investitora koji su se javili na javni poziv za prikupljanje pisama zainteresovanosti za MSK u Kikindi i za pančevačku "Azotaru" i "Petrohemiju", ima još nekoliko onih koji nisu slali pisma zainteresovanosti, ali sa kojima Radna grupa za petrohemijski kompleks intenzivno razgovora.
Tako se za "Azotaru" interesuju tri investitora - domaći "Promist" iz Novog Sada, kiparski "PFIC" i mađarski "KITE", dok su za Petrohemiju zainteresovani "KazMunayGas" (KMG) iz Holandije i češka kompanija "J&T IB and Capital Markets". Za kikindski MSK interesuju se "Dong Shiwu Holdings" iz Hongkonga i japanski gigant "Micubiši", prenosi RTS.
 
Do leta se očekuje i raspisivanje tendera za privatizaciju. Ministar privrede Goran Knežević kaže da će u narednom periodu biti nastavljeni razgovori i nada se da će u kratkom roku, možda mesec, mesec i po dana odlučiti o modelu i metodu privatizacije.
 
- Javile su se neke ozbiljne firme, ja mislim da će bar jedan deo petrohemijskog kompleksa biti uspešno privatizovan - kaže Knežević.
 
Zainteresovani treba da predlože planove investicija, prizvodnje i model privatizacije. U narednom periodu, za sve tri fabrike hemijskog kompleksa Vlada mora naći održivo rešenje.
 
- Ne treba govoriti koliko je to značajno za nas, ne samo zbog 2.800 ljudi koji rade u tim fabrikama nego i zbog dobrinosa u BDP-u tih firmi - kaže ministar Knežević.
 
Fabrike hemijskog kompleksa koče stara dugovanja. Najbolja situacija je u "Petrohemiji" jer ima pozitivno tekuće poslovanje, dok rad MSK-a i "Azotre" i dalje otežava skup gas koji je osnovna sirovina za proizvodnju.
  • Baba jula

    06.05.2017 10:01
    To su političke fabrike koje već (u slučaju MSK prave samo gubitke zadnjih 35g).Jednostavno zbog cene gasa u udelu proizvoda isti nije konkuretan na tržištu i gubitke od 60 miliona eura plus hipoteke nije lud da pokrije ni jedan investitor.Realna cena gasa je 15din na Beregovu, ali zato zbog domaćih lopurdi dok stigne do potrošača košta 50din.Ideja je bila da se da gas smetanolu za 21 din, a opterete privatni korisnici za razliku npr sa 60din-m3.

    Dakle, prvo finansijska konsolidacija (vratiti 60mil+hipoteke), prepoloviti broj zaposlenih (izbaciti beskorisne idiote:julovce, sps i sns guzonje) i tek onda ponuditi tržištu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.