Menu 021

Pritvorenik neosnovano u zatvoru u Sremskoj Mitrovici

Nakon pritužbe jednog zatvorenika, zaštitnik građana je utvrdio da on mimo zakonom propisanih uslova nalazi na izdržavanju kazne u Srbiji.
Info 15.05.2017. | 13:02 > 13:03
Nakon pritužbe jednog zatvorenika, zaštitnik građana je utvrdio da on mimo zakonom propisanih uslova nalazi na izdržavanju kazne u Srbiji.
 
Naime, radi se o zatvoreniku kome je kazna zatvora izrečena 1996. godine pred Okružnim sudom u Belom Manastiru (bivša Republika Srpska Krajina), a koji se sada nalazi u Kazneno-popravnom domu u Sremskoj Mitrovici,
 
U saopštenju zaštitnika građana se kaže da je direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija naveo da je zatvorenik premešten u Sremsku Mitrovicu 1996. godine zbog pogoršanja bezbednosne situacije u RSK i da u spisima stoji da je, nakon prijema u zavod u Sremskoj Mitrovici, zadržan na osnovu naloga službenika Ministarstva pravde datog u telefonskom razgovoru. 
 
Pritužilac je 2000. godine pobegao iz zatvora u Sremskoj Mitrovici i krio se oko 11 godina. Kada je uhvaćen vraćen je na izdržavanje ostatka desetogodišnje kazne i još se nalazi zatvoru. 
 
Zaštitnik građana smatra da se presuda kojom je pritužiocu izrečena kazna zatvora ne može izvršavati u zavodima u Republici Srbiji, pa je preporučio Upravi za izvršenje krivčnih sankcija da bez odlaganja prestane sa izvršenjem kazne zatvora i pritužioca u pisanoj formi pouči o pravu na naknadu štete zbog neosnovanog lišenja slobode. 
 
Zaštitnik građana je, takođe, preporučio da Uprava bez odlaganja utvrdi da li se u zavodima u Srbiji nalaze još neka lica koja izdržavaju kazne zatvora izrečene presudama sudova sa teritorije (bivše) RSK i da, ukoliko je to slučaj, bez odlaganja prestane sa izvršenjem tih kazni.
Autor: Beta
 • ex chapman
  15.05.2017 14:08
  i?
  dakle Srbija nije nadležna da u njojzinim zatvorima sede lica osuđene od strane sudova bivše RSK. to praktično znači da oni treba da budu pušteni na slobodu, jer ne postoji država koja je nadležna da ih drži zatvorene po presudama sudova RSK. i još da izvinete: a ko je sad zaštitnik građana? koliko je meni poznato od ostavke onog Jankovića mi imamo samo VD zaštitnika (koji se gle čuda isto preziva Janković) koji je istovremeno i zamenik zaštitnika građana sa protfeljom za zaštitu lica lišenih slobode - ako ćemo već da se igramo pravnika!
  dakle pametni su bili svi oni što su išli na ratišta da tamo kradu i siluju i iživljavaju se. eto, čak i pravosnažno osuđeni kriminalci su zapravo "nepravedno" sedeli u zatvoru od 1996. i sad još treba Srbija - čitaj tupavi građani - da mu plate odštetu. pa šta mislite koliko ste mu dužni za tolike godine provedene u zatvoru?
 • AVAV
  15.05.2017 13:43
  Koji je ovo zli kazamat .

KOMENTARI nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje autora komentara.

NEMAMO nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za izbor komentara koji će biti objavljeni i nemamo obavezu obrazlaganja odluka s tim u vezi.

NEĆE BITI OBJAVLJENI komentari koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje, koji sadrže pretnje, uvrede na rasnoj, verskoj i nacionalnoj osnovi, netoleranciju svake vrste, upućuju na nezakonit sadržaj ili predstavljaju osnov za utvrđivanje građanske odgovornosti. Neće biti objavljeni ni oni komentari koji su opsceni, pornografski ili klevetnički.

NEĆE BITI OBJAVLJENI komentari u kojima nam skrećete pažnju na propuste, koji se odnose na uređivačku politiku i koji su napisani velikim slovima.

MOLIMO VAS, obratite pažnju na pravopis i gramatiku, prednost imaju komentari koji su napisani bez pravopisnih i gramatičkih grešaka.

OGRANIČENO je pisanje komentara na 1.500 karaktera.

PORTAL 021 zadržava pravo da bez prethodnog obaveštavanja, u svakom trenutku, ukloni ili onemogući pristup bilo kom sadržaju i nalogu po sopstvenomm nahođenju, za koji se utvrdi da predstavlja kršenje odredaba ili da je na drugi način štetan za 021.

Napiši komentarPreostalo 1500 Karaktera


* Ova polja su obavezna
Cenovnik Impresum Kontakt Uslovi korišćenja Pošalji vest