Menu 021

Privatna firma uništila arheološko brdo u Kikindi

Na zemljištu firme "Almeks Kinđa" nalazi se jedino brdo u kikindskom delu banatske ravnice, Kinđa. Ova humka oštećena je mehanizacijom, a stručnjaci Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Subotice utvrdili su da je devastiran deo od 3,5 metara visine.
Info 18.05.2017. | 08:02 > 08:04
Kako piše "Blic", Kinđa je jedna od najočuvanijih humki u Vojvodini, a upisana je u prostorni plan kao arheološki lokalitet.
 
Čelnici "Almeks Kinđe" priznaju da su napravili propust jer prilikom uklanjanja dela zemlje sa humke nisu konsultovali Narodni muzej Kikinde, niti Zavod za zaštitu spomenika iz Subotice.
 
Dragan Malešević, rukovodilac ogranka "Almeksa", priznaje grešku, ali tvrdi da lokalitet nije uništen, jer je pomeren manji deo zemlje.
 
"Priznajem da smo pogrešili jer nismo obavestili i konsultovali nadležne, pa smo bez njihovog mišljenja pomerili manju količinu zemlje. Međutim, netačno je da je humka devastirana i da je zemlja odneta. Ni grumen nigde nije odnet, već smo samo uklonili manji deo, odnosno desetak kubika zemlje od ukupno 5.000 do 6.000 kubika. Pogrešili smo, ali nismo bahati, jer naša firma jedina održava tu lokaciju", kaže Malešević za Blic.
 
On dodaje da im niko od 2011. godine, otkako je "Almeks" privatizovao Kinđu, nije dostavio nijedan dokument da je humka zaštićena.
 
Na oštećenje Kinđe najpre su upozorili članovi istoimenog Planinarskog društva, a potom je reagovao Narodni muzej, pozivajući Zavod za zaštitu spomenika kulture iz Subotice.
 
"Učinjena je nepopravljiva šteta arheološkom lokalitetu, a devastiran je i jedan od simbola Kikinde", navode iz Zavoda.
 
Iako arheološka iskopavanja nisu obavljena, na osnovu analogija može se reći da humka pripada periodu bakarnog doba. Na osnovu monumentalnosti pretpostavka je da je bila grobno obeležje osobe visokog ranga, kaže Lidija Milašinović, direktorka Narodnog muzeja Kikinda.
Autor: Blic
 • Svinjarija
  21.05.2017 08:45
  Humka je 800g odolevala najezdi kelta, huna, avara,turaka i nemaca ali nije odolela najezdi bahatih brđana iz Bosne sa partijskim zaštitom i obrazom debelim ko dhupe.U vremenu termovizijskih kamera i metaldetektora reći da je ovo izolovani incident pijanog traktoriste je na nivou scenarija iz crtanih filmova.Naravno da se radi o organizovanoj devastaciji u svrhu pljačke radi sticanja lične koristi.Pohapsiti aktere, oduzeti mehanizaciju, naterati firmu da plati štetu i vrati pokradene eksponate, kao i da vrati brdo u prvobitni oblik.U protivnom raskinuti ugovor i najuriti ih iz Kikinde uz sudski spor i naplatu štete u korist opštinske kase.

  Kule blznakinje su bile simbol Nju jorka, kinđa Kikinde.Kikinda nije Nju jork, ali je uvreda ista.Uništiti i devastirati sve što vam je sveto.U ovom slučaju od strane bahatih bosanskih terorista,baraba i glupandera koji su već zauzeli pola nekretnina po gradu i kojima ništa nije sveto.
 • Severnobanatska avet
  19.05.2017 13:39
  Brdo koje proganja
  Svaki Kikinđanin od malih nogu zna šta je Kinđa, koja je simbol grada baš kao "Attendite!", suvača, most devet grla... Očigledno se radi o "barazerima" kojima ta naša istorija nije mnogo važna. Njemu je bitno da protera zalivni sistem i sad mu se tu ispreči neka čuka... Pa, on je pobegao u Banat s brda i velika je to frustracija kad ga i u ovoj našoj banatskoj tepsiji napadne brdašce. Ej!
 • Ja
  19.05.2017 09:16
  Sprega
  Poznat je ovaj deran po ovakvim rabotama. Pogledajte samo na sta lici hotel u centru grada koji je dobio ime po gradu pobratimu iz Norveske, Narvik...
 • Planinar
  19.05.2017 07:50
  Kinđa
  Brdo se zove Kinđa. Firma koja je srušila brdo se pre privatizacije, a i sad zove KINĐA. Pa da li su ludi da unište nešto što je simbol firme, procenite sami.

KOMENTARI nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje autora komentara.

NEMAMO nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za izbor komentara koji će biti objavljeni i nemamo obavezu obrazlaganja odluka s tim u vezi.

NEĆE BITI OBJAVLJENI komentari koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje, koji sadrže pretnje, uvrede na rasnoj, verskoj i nacionalnoj osnovi, netoleranciju svake vrste, upućuju na nezakonit sadržaj ili predstavljaju osnov za utvrđivanje građanske odgovornosti. Neće biti objavljeni ni oni komentari koji su opsceni, pornografski ili klevetnički.

NEĆE BITI OBJAVLJENI komentari u kojima nam skrećete pažnju na propuste, koji se odnose na uređivačku politiku i koji su napisani velikim slovima.

MOLIMO VAS, obratite pažnju na pravopis i gramatiku, prednost imaju komentari koji su napisani bez pravopisnih i gramatičkih grešaka.

OGRANIČENO je pisanje komentara na 1.500 karaktera.

PORTAL 021 zadržava pravo da bez prethodnog obaveštavanja, u svakom trenutku, ukloni ili onemogući pristup bilo kom sadržaju i nalogu po sopstvenomm nahođenju, za koji se utvrdi da predstavlja kršenje odredaba ili da je na drugi način štetan za 021.

Napiši komentarPreostalo 1500 Karaktera


* Ova polja su obavezna
Cenovnik Impresum Kontakt Uslovi korišćenja Pošalji vest