Maturant iz Pančeva: Namešten izbor đaka generacije, odabran sin profesora

Nastavničko veće pančevačke gimnazije "Uroš Predić" izabralo je učenika generacije među maturantima, ali se u finalu izbora između dva maturanta više od pola nastavničkog veća uzdržalo od javnog glasanja.
Učenik Nikola Bulatović, koji odlukom nastavničkog veća nije izabran za učenika generacije, uputio je prigovor prosvetnoj inspekciji na ovakvu odluku.
 
"Sve ovo nije zato što nisam izabran za učenika generacije. Ima još izuzetnih maturanata koji bi to mogli da budu. Razočaran sam celom situacijom u kojoj je ove godine izabran učenik generacije. Na sednici Nastavničkog veća, kada se odlučivalo, sve vreme je bio prisutan otac učenika koji je izabran za đaka generacije, a koji je i sam profesor u Gimnaziji. Na taj način je sigurno uticao na neke od ostalih profesora da glasaju tako, kako se ne bi zamerili kolegi. Postoji najmanje još jedna devojka za koju sam siguran da bi mogla da bude đak generacije. Da je ona izabrana, ne bih ni reč rekao", kaže Nikola Bulatović za portal 013 info.
 
Da je sin profesora Gimnazije izabran za učenika generacije potvrdio je i direktor Gimnazije Vlada Marić.
 
"Ove godine izabran je za učenika generacije sin jednog od profesora u Gimnaziji. To je prvi put, koliko ja znam, da je dete zaposlenog učenik generacije. A svake godine ima među učenicima dece ljudi iz našeg kolektiva", ističe direktor Marić.
 
On je pojasnio i detalje oko izbora učenika generacije.
 
"Izabrani učenik generacije je maturant koji je imao puno uspeha. Po pravilniku koji je donet pre četiri godine, za izbor učenika generacije nije ni potrebno da većina na sednici Nastavničkog veća glasa. Većina prisutnih se, kod ovog glasanja, uzdržala. U kolektivu sazreva ideja da je štetno birati učenika generacije jer onda oni koji ne budu izabrani budu jako razočarani. Po zakonu i pravilniku nismo u obavezi da izaberemo učenika generacije. U poslednjih deset godina imali smo ružnih iskustava jer imamo puno sjajnih đaka, a bude izabran jedan pa ostali to dožive kao neuspeh. A žao mi, je jer nije naša ideja da se bilo oseća poraženo", poručuje direktor gimnazije za pančevački portal.
 
Nikola Bulatović smatra da je izvor problema i u pravilniku po kome se učenik generacije bira.
 
"Pravilnik nema jasne kriterijume. Izbor đaka generacije zasnovan je na subjektivnom mišljenju profesora o kandidatima, što nije korektno. Zato sam ovako i reagovao", kaže Nikola Bulatović, koji je tokom srednje škole osvojio više nagrada i postao državni prvak iz matematike.
 
Posle izbora učenika generacije i nezadovoljstva koje se rodilo, Nikola Bulatović je odlučio da više ne uđe u zgradu Gimnazije.
 
"Nisam uzeo Vukovu diplomu, jer znam da se dodeljuje na način i iz razloga koji devalviraju njenu suštinu. Tokom školovanja imao sam prilike da se uverim da su nekim učenicima zbog Vukove diplome ocene koje su bile čak i niže od četvorke popravljane na petice. Vukova diploma je kao jedno od najviših priznanja za učenike tako develvirana i za mene više nema značaj. Zato je nisam prihvatio. A odbio sam i da lično preuzmem svedočanstvo. Ne želim više da uđem u zgradu Gimnazije i primim bilo šta što je namenjeno kao nagrada škole, jer su povredili moje dostojanstvo", kaže Nikola Bulatović.
 
Njegova odluka da podnese prigovor na odluku, kaže, imala je odjeka.
 
"Pošto sam podneo prigovor i tražio poništavanje odluke o učeniku generacije, privatno me kontaktiralo petoro profesora. Uglavnom su mi poručili da sam ja za njih đak generacije. A kako su mi rekli, nije bilo šanse da to postanem jer, kako su rekli, 'svaki put kad je neko od dece profesora među kandidatima, taj bude i izabran'. Da je izbor namešten i da se lobiralo, uverila me poruka jednog od profesora da 'nije bilo nikakve šanse ni za mene, ni za druge kandidate da budemo izabrani za učenike generacije, čak i da smo pored državnih imali i međunarodne nagrade", poručuje ovaj mladi učenik.
 
U prigovoru, Nikola Bulatović je od prosvetne ispekcije tražio da preispita i poništi odluku Nastavničkog veća.
 
"Čekam da vidim šta će i kako biti odlučeno. A onda ću videti da o svemu obavestim Ombudsmana i odeljenje za rešavanje sukoba interesa pri Agenciji za borbu protiv korupcije", najavljuje Nikola Bulatović. 
  • Sladjana

    08.07.2018 16:10
    Bravo!
    Napokon neko ko ima dostojanstva.Kao roditelj buduceg djaka Gimnazije gnusam se na ovakvu nepravdu.Samo napred decko ka svom ciju.Vidimo da si pametan i hrabar.Brani sebe i svoja uverenja!
  • Sladjana

    08.07.2018 15:43
    Bravo!
    Napokon neko ko ima dostojanstva.Kao roditelj buduceg djaka Gimnazije gnusam se na ovakvu nepravdu.Samo napred decko ka svom ciju.Vidimo da si pametan i hrabar.Brani sebe i svoja uverenja!
  • Bivsi

    21.06.2017 00:23
    Djak generacije
    Glupost!
    Nikakve koristi od toga!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina