Pančevo: Muzej nastavlja restauraciju legata Olge i Stevana Smederevca

Narodni muzej Pančevo je na konkursu Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije za tri projekta dobio oko milion i šesto hiljada dinara.

Ovaj novac, pančevački Muzej upotrebiće za nastavak dva arheološka projekta i obnovu legata Olge i Stevana Smederevac.

- Za obnovu legata čuvenih Pančevaca Olge i Stevana Smederevca, ministarstvo je Muzeju odobrilo 595 000 dinara za nastavak konzervacije i restauracije. Radićemo na restauraciji slika i nameštaja. Prošle godine je već urađena konzervacija sedam slika, kao i nekoliko komada nameštaja iz jednog salona, ali nije urađen ceo salon, pa smo ove godine za nastavak tog projekta tražili sredstva - rekao je Miroslav Birclin, vd direktora Narodnog muzeja Pančevo.

Birclin je za 013info.rs rekao da će se raditi restauracija nekoliko taburea i fotelja koji će pratiti ono što je prošle godine urađeno i već se nalazi u stalnoj postavci Muzeja.

Za iskopavanja na arheološkom lokalitetu "Ciglana" kod Dolova ministarstvo je odobrilo 700 000 dinara. "Radi se o arheološkom nalazištu koje ima tri faze naseljavanja. Najstarija je iz faze kasne antike. Ima dodirnih tačaka s Rimskim carstvom, ali nije Rimsko carstvo. U pitanju su plemena koja su tu živela tada. Pored toga na ovom lokalitetu imamo nivo naseljavanja iz ranog i srednjeg veka", objasnio je Birclin.

Iskopavanje bi trebalo da se nastavi u julu ili avgustu, u zavisnosti od toga kada će Ministarstvo uplatiti novac. Više o ovom nalazištu možete pročitati u našem tekstu objavljenom septembra 2016.

Treći projekat za koji je ministarstvo izdvojilo novac je zajednički projekat Narodnog muzeja Pančevo, Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika i Narodnog muzeja Vojvodine. Novac će biti upotrebljen za pripremu monografije "Arheološka topografija Banata - Pančevo 1". Rok za završetak ovih projekata je kraj decembra 2017. godine.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina