Zrenjanin: Splav na jezeru stiže u jesen, građani se žale Strazburu

Iako se deo građana energično protivi obogaćivanja turističko-ugostiteljske ponude kroz plutajuće objekte na vodi, prvi splav nići će uskoro na jezeru broj jedan, takozvane "Begejske petlje", u centru grada.
Kako pišu "Novosti", posle skoro trogodišnje borbe, ovdašnji ugostitelj Nikola Novaković počeo je prekjuče da sprovodi u delo nameru o postavljanju splava na gradskom jezeru. Na obali su istovareni pontoni za budući splav i gradilište propisno ograđeno. Investitor najavljuje da će posao okončati za dva do tri meseca, kada će Zrenjanin dobiti prvi splav.
 
"Pojedini sugrađani su me ometali i sprečavali da ostvarim svoje ustavno pravo na rad. Posle sudskog spora i izvršne presude u moju korist, nastavljam gde sam zaustavljen oktobra 2014. i počinjem sa montiranjem splava", kaže Novaković za ovaj list, navodeći da poseduje sve dozvole za realizaciju projekta.
 
Čim su ugledali Novakovića i radnike na obali jezera, građani iz obližnjeg naselja Mala Amerika zatražili su intervenciju inspekcije. Milan Jovanov, načelnik inspekcijskih službi GU, međutim, odgovorio je da nema osnova za postupanje inspektora. 
 
Građani okupljeni u inicijativu "Stop splavovima", koji su u jesen 2014. više od mesec dana danonoćno dežurali kraj jezera i onemogućavali Novakovića da postavi splav, "Vodama Vojvodine" zameraju na nebrizi za ekološki sistem u Zrenjaninu. Ono što posebno zameraju gradskoj vlasti je to što je dozvolila postavljanje splava bez prvobitnog plana lokacije, da bi potom taj plan usvojila retroaktivno. 
 
"Problem je što je voda jezera stajaća i što nije jasno kako u ekološkom smislu tu može da radi splav. Njegovim postavljanjem devastira se ambijentalna celina ovog urbanog dela grada, koji je inače višestruko zaštićen. U okruženju su brojne javne ustanove i ustanove kulture, škole i fakulteti, koje pohađa nekoliko hiljada mladih. Tu zaista nema mesta splavu, niti je Zrenjaninu potrebna 'splavarska kultura'", oštri su u građanskoj inicijativi "Stop splavovima". 
 
"Novosti" pišu da iza nje stoji 53 uglednih građana, koji su poveli sudski sport protiv ugostitelja Novakovića - i izgubili ga izvršnom presudom Apelacionog suda. Platili su sudske troškove, ali poručuju da ne odustaju u borbi za očuvanje jezera. Sledeća adresa na tom putu im je Evropski sud za ljudska prava u Strazburu.
  • Nenad

    17.07.2017 16:35
    @korupcija Izvini, jel bi hteo malo da mi popusis kurac?
    Debilcino, jel si citao teks slucajno ili si odmah prionuo da seres u komentaru? Pa vidis da se jebeno ceo Zrenjanjn protivi toj izgradnji splava jer nam NE TREBA!
    JEBO TE STRAND 100 PUTA U GLAVU TU RETARDIRANU.
  • farsa

    15.07.2017 19:06
    a od kuma splav
    Inspektor Jovanov obmanjuje javnost. Suđenje je bilo čista farsa, režirana od strane lokalnih spsovaca, koalicionih partnera i kontrolisanih službi.Sve je zabeleženo i jednom će se proučavati kao sraman primer korupcije. Kakav crni investitor?! Adžić iz Voda Vojvodine i kafedžijin kum Bulajić iz Zr skupštine su već odleteli sa funkcija, al se mnogi prave da je sve ok - predsednik suda, bar dve sutkinje, bar dva tzv tužioca, kojekakvi načelnici, mnogi novinari itd....Ko dozvoljava sebi da brani ovu idiotariju neka što pre sebi pomogne, jer će u suprotnom i dalje biti beslovesni objekat za manipulaciju.
  • korupcija

    15.07.2017 17:29
    Mukice zrenjaninci mislili da ce biti spaseni. Ugledni clan zajednice je dobio dozvolu. Ili nije, sto ga nece spreciti. Pa nista, kad vam jezero postane ploveca kanalizacija, a vi dodjite da se okupate na strandu. Na suncanje zaboravite, nema peska gde se moze spustiti peskir.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".