Poljoprivrednicima još 98 miliona dinara za navodnjavanje

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević uručio je danas novih 145 ugovora za dodelu bespovratnih sredstava za sufinansiranje nabavke opreme za navodnjavanje i izgradnju eksploatacionih bunara u Vojvodini.
Ukupna vrednost tih investicija je 98 miliona dinara, od čega je iz pokrajinskog budžeta obezbeđen 61 milion dinara. Prema rečima Radojevića, realizacijom tih investicija u Vojvodini će pod sistemom za navodnjavanje biti novih 385 hektara oranica. Veći deo, odnosno 288 hektara oranica, navodnjavaće se vodom iz bunara, a 97 hektara vodom iz kanala. 
 
Radojević je još dodao i da je najveće interesovanje bilo za nabavku sistema za navodnjavanje u povrtarstvu, te da je ukupna vrednost te investicije 54 miliona dinara. U nove sisteme za navodnjavanje u voćarstvu investirano je 28,3 miliona dinara, a u ratarstvu 15,7 miliona dinara.  
 
Inače, sa danas potpisanim ugovorima, 621 poljoprivrednik širom Vojvodine dobio je bespovratna sredstva za nabavku novih sistema za navodnjavanje u 2017. godini. Te investicije vredne su ukupno 433,7 miliona dinara, od čega je Pokrajina obezbedila 262,4 miliona dinara. Time je obezbeđeno navodnjavanje novih 2.685 hektara vojvođanskih oranica.
  • Deks

    31.07.2017 15:06
    Nisam siguran koliko su zalihe vode kojim raspolaže Vojvodina dovoljne za neograničeno navodnjavanje poljoprivrednih površina i tu treba biti veoma oprezan. Koliko znam ni panonski delovi Austrije i Mađarske nisu navodnjavani i iluzorno bi bilo verovati da bi cela Panonska nizija mogla da se navodnjava jer se radi o ogromnim površinama. Imamo i negativne primere u svetu poput nesagledive ekološke katastrofe zbog isušivanja Aralskog jezera pa se s pravom mora postaviti pitanje spremamo li se mi to možda na isušivanje Dunava i Tise? Umesto toga treba problemu sušne klime tokom leta na ovim prostorima pristupiti na drugi način pre svega pravljenjem šumovitih pojaseva između njiva kako bi to uticalo na ublažavanje klime, gajenjem kultura otpornih na sušu kao i primenjivanjem odgovarajućih agrotehničkih mera.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina