Nemci i Austrijanci bi mogli da dobiju 4.000 hektara zemljišta u Vojvodini

Agencija za restituciju proverava zahteve za vraćanje oko 4.000 hektara poljoprivrednog zemljišta stranim državljanima.
Kako saznaje "Blic", Agenciji za restituciju podneto je 593 zahteva nemačkih državljana i 564 zahteva austrijskih državljana.
 
Zasada, nemačkim državljanima je vraćeno 28 poslovnih prostora, pet zgrada i tri stana ukupne površine 1.727 kvadrata i oko 142 hektara poljoprivrednog zemljišta, dok je austrijskim državljanima vraćeno 12 poslovnih prostora i dva stana ukupne površine 2.099 kvadrata, te 452 kvadrata neizgrađenog gradskog građevinskog zemljišta, oko 243 hektara poljoprivrednog zemljišta i 0,25 hektara šuma.
 
Osim osnova da bivši vlasnik bude rehabilitovan, Zakon predviđa i da obeštećenje, odnosno povraćaj imovine, nema osoba koja je bila pripadnik okupacionih snaga koje su delovale na teritoriji Srbije za vreme Drugog svetskog rata kao ni njegovi naslednici. Takođe, stranim državljanima se imovina vraća pod uslovom reciprociteta.
 
"Agencija je po službenoj dužnosti utvrdila da između Srbije s jedne strane i Austrije i Nemačke s druge strane postoji reciprocitet. Takođe propisano je da pravo na vraćanje imovine ili obeštećenje nema strani državljanin, odnosno njegovi zakonski naslednici, za koje je obavezu obeštećenja preuzela strana država po osnovu međunarodnog ugovora, kao i strani državljanin, odnosno njegovi zakonski naslednici, koji su, i bez postojanja međunarodnog ugovora, obeštećeni ili im je pravo na vraćanje imovine priznato pravom strane države", kaže za "Blic" direktor Agencije za restituciju, Strahinja Sekulić.
  • Aron

    08.07.2019 22:52
    LOVĆENAC - VELIKA SRAMOTA
    Lovćenac, nekada prelepo mesto, uredno, poljoprivredno razvijeno, kulturno, sve dok Tito nije počeo da naseljava koloniste iz Crne Gore. Nemam ništa protiv toga, ali pogledajte našta danas liči Lovćenac. Sramota me je kada prodjem kroz ovo mesto. Velelepne kuće uništene, bez prozora, bez vrata, bez predivnih ajnfort kapija i sl. Pitam se kakvi su to ljud živeli u tom mestu kada su uništili sve što se moglo uništiti. Danas su postavili spomenike Njegošu i kralju Nikoli.
    Pa nisu Njegoš ni kralj Nikola gradili i razvijali Lovćenac koji su Crnogorci bukvalno uništili. Danas grade crkve i postaju vernici, a do juče su rušili crkve, mučili i uništavali živote svih starosedelaca koji su bili religiozni i znali šta je crkva, vera, poreklo i istorija. E moji Crnogorci, nikada Lovćenac neće biti vaš, to se vidi kada se u Lovćenac udje. Tudja muka ne hrani unuka. Ništa vam nije vredelo što ste sve dobili i sve uništili.
  • Štrikam

    07.08.2017 23:42
    klot frket
    kada na to dodamo http://bif.rs/2016/04/evropske-prakse-otimanja-zemlje/, pa : http://landmatrix.org/en/get-the-idea/global-map-investments/ imamo (samo za znatiželjne):
    http://landmatrix.org/en/get-the-detail/by-target-country/serbia/?order_by=&starts_with=S, a sve zbog men tebe svih nas ovde: https://www.tni.org/files/publication-downloads/expo_stu2016578007_en.pdf
  • Tony Budenbrock

    07.08.2017 22:23
    Langsam aber sicher.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.