Subotica: Crkvi privilegije na uštrb gradskog budžeta

Sedam godina odlukom gradske skupštine u Subotici, a bez pravog zakonskog uporišta, crkve u tom gradu koriste blizu 700 hektara državne zemlje, odnosno izdaju ih u zakup i naplaćuju na nju rentu, čime je gradska kasa oštećena za milionske iznose.
Za sve to vreme gradska vlast nema političke volje ni snage da odluku ukine, iako su svi gradovi i opštine to odavno učinili, javlja Radio slobodna Evropa.
 
Subotička priča je utoliko specifičnija pošto je dobila svoj nastavak na sudu, a tužena strana bio je upravo Grad, a tužioci crkve, nakon što je gradska uprava po nalogu Ministarstva poljoprivrede Vlade Srbije pokušala da pomenuto zemljište izda na licitaciji. Sud je tada uručio Gradu zabranu raspolaganja zemljom, jer nije prethodno poništio odluku o davanju te zemlje crkvama.
 
Gradska skupština je, inače, pomenutom odlukom o prekorednom vraćanju zemlje crkvama njima "dala samo na korišćenje" odgovarajući broj hektara, dok im se restitucijom ne vrati oduzeto zemljište. Tako je Katolička crkva dobila 330, Srpska pravoslavna crkva 336, a Evangelistička crkva 21 hektar. Sve bez ugovora i bez plaćanja naknade.
 
Trebalo bi napomenuti da je u međuvremenu crkvama u procesu restitucije deo oduzetog zemljišta i vraćen, ali one i dalje koriste sve ustupljene hektare.
 
Svojevremeno je Asocijacija poljiprivrednika Vojvodine insistirala da se ovo pitanje reši. Oni su navodili da je odluka nezakonita a svi ostali poljoprivrednici, koji takođe čekaju na restituciju na neki način diskriminisani, pogotovo što za svaki hektar oduzete a njihove zemlje, koja je još uvek u državnom vlasništvu, plaćaju nemali zakup ukoliko žele da je obrađuju.
 
Danas predsedsedavajući Asocijacije Miroslav Kiš kaže da poljoprivredu opterećuju mnogi problemi te da je pitanje crkvenog zemljišta postalo praktično periferno.
 
"Svih ovih godina je vlast radila tako kako je radila. Znači, uvek brigo moja pređi na drugoga i malo ko tu ima snage da preuzme odgovornost. Evo, mnogi su nenadležni za rešavanje pitanja te zemlje. A ona se i dalje obrađuje, odnosno, crkve je daju u zakup, jer mi popove nismo videli da oru i kopaju. Danas poljoprivrednici imaju sto problema - em je malo rodilo, em su niske cene, tako da je poljoprivreda na granici propasti. Ovo pitanje je izvan naših moći i mogućnosti da bilo šta uradimo", izjavio je Kiš za RSE.
 
Gradska vlast u Subotici je u više navrata pokušavala da ukine spornu odluku ali većina odbornika je glasala protiv. Praktično, osim Saveza vojvođanskih Mađara, nijedna od stranaka u vlasti i van nje, tada nije bila spremna da glasa za odluku koja bi crkve lišila ove privilegije.
  • Juliška-ateista

    08.08.2017 17:07
    @Istvan
    Stranka gospodina Pastora je bila jedina koja je glasala da se crkvama ukine ta privilegija. Pročitajte poslednju rečenicu u ovom članku, gospodine Ištvane.
  • Osoba M

    08.08.2017 09:00
    Malo li im je? Treba uvesti porez na dobit doticnima, ma, porez na ekstra dobit.
  • dzoni

    07.08.2017 21:25
    Ne smem ni da zamislim kakva bi pljuvačina ovde nastala i salve komentara da je u pitanju samo zemljište SPC ovako pošto je reč o još crkava-nema veze.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.