VIDEO: Vratila se voda u jezero Rusanda

Letnji pljusak koji je u nedelju zahvatio Zrenjanin i okolinu oživeo je jezero Rusanda u Melencima, koje se nedavno isušilo.
Kako za zrenjaninski.com kaže v.d. direktora Specijalne bolnice za rehabilitaciju "Rusanda" Zorica Ćulibrk, ovim se potvrđuje mišljenje stručnjaka da je najbolje kada priroda sve sama reguliše.
 
"U protivnom se narušava ravnoteža ekosistema. S prvom kišom i porastom nivoa podzemnih voda, dolazi i do pojave vode u samom jezeru Rusanda", poručila je Ćulibrk.
 
Pojedini mediji su pisali da je reč o ekološkoj katastrofi i da su zbog isušivanja jezera ugroženi stanovnici Melenaca, voćnjaci i vinogradi, kao i oko 200 vrsta ptica koje nastanjuju okolinu, od kojih su neke zaštićene. Takođe, navedeno je da posebna opasnost preti peloidu, lekovitom blatu koje se nalazi u jezeru, koje Specijalna bolnica za rehabilitaciju "Rusanda" koristi u lečenju pacijenata.
 
Odmah je, međutim, reagovalo Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, navodeći da se plitka slatinska jezera periodično isušuju kada se za to stvore uslovi, odnosno kada su suve i tople godine kao ova, demantujući da se radi o bilo kakvoj ekološkoj katastrofi.
 
"Ciklusi plavljenja i isušivanja traju hiljadama godina i ne utiču na kvalitet vode niti mulja, a posebno ne na gubitak biodiverziteta, jer je to prirodan proces. Ubacivanje slatke vode u jezero moglo bi trajno da naruši odnos minerala u vodi i mulju, što bi uticalo i na rad Specijalne bolnice za rehabilitaciju 'Rusanda'", naveli su u Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. 
 
  • Marko

    09.08.2017 04:47
    Pitam se koliko građana donira ovo društvo koje radi toliki posao: sprečavaju ovakve gluposti, reaguje na lovokradice, trovanja i slično. Treba njima donirati koji brinu o budućnosti, a ne kojekakvim bogomoljama, lažnim organizacijama i strankama.
  • Salamander

    08.08.2017 17:54
    Našla vreća zakrpu
    Botodrci, smešni ste u svojoj prirodnoj tuposti botočmarnogsns trakta.
    Melence niste održavali, a svi plaćaju u porezu regulisanje vodotokova!
    I sada sa jedne strane poplave, sa druge strane suše, nije rešeno ni odvodnjavanje ni navodnjavanje, a GDE SU PARE?
    A lopine lažljive?
    Di su novci?


  • Melenčovan

    08.08.2017 14:57
    The Butt of the joke
    Samo da znate da se celo Melence smejalo ovim vestima. Pa jezero stalno nestaje i pojavljuje se :D Ovo mora da je bilo ono što se naziva "slow news day".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".