Nezakonit lov prepelica kod Bačkog Jarka

Sezona lova na prepelice počela je 1. avgusta, a krivolovci su, od kraja jula, ulovili 17 prepelica koristeći zabranjene elektronske vabilice, upozorava Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.
U Srbiji se godišnje krivolovi između 125.000 i 175.000 divljih ptica, od čega gotovo polovinu čine prepelice i grlice, koje se švercuju u Italiju za ekskluzivne restorane.
 
Kako se u saopštenju precizira, najnoviji pokušaj korišćenja vabilica, kako bi se ptice namamile u smrtonosne zamke, zabeležen je sinoć, kada su aktivisti Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, u saradnji sa policijom sprečili nezakonit lov prepelica u opštini Temerin.
 
Elektronske vabilice otkrivene su u ataru Bačkog Jarka, navodi se, a dve vabilice na parceli požnjevene pšenice, oko dva kilometra od naselja.
 
Aktivisti Društva su, stoji u saopštenju, pozvali policiju, a ona je blagovremeno reagovala i zaplenila nedozvoljenu opremu, dok se za počiniocima traga.
 
"Naš tim za borbu protiv krivolova već četvrtu sezonu pronalazi i prijavljuje sve slučajeve krivolova prepelica i drugih ptica", kaže Draženko Rajković iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i dodaje da i pored velikog pritiska domaće i međunarodne javnosti, uspešnih akcija inspekcije i policije, te kažnjavanja - obim krivolova na prepelice ne opada, već raste.
 
Društvo za zaštitu ptica apeluje na građane koji se kreću kroz prirodu da prijave sve slučajeve ugrožavanja i stradanja divljih ptica i tako pomognu napore za njihovo očuvanje.
  • Biolog

    11.08.2017 21:19
    Neće da bidne baš tako
    Gde je ovde u tekstu nezakonit lov ? Nema uhvaćenih lica ,a nema ni odstreljene divljači !
    Nađene vabilice negde u njivi ? Odakle zaključak da su vabilice od nekog Lovca .

    Svake godine slični naslovi ..odstreli se u Srbiji u krivolovu više desetina hiljada ,čak i stotina hiljada prepelica i grlica ...a uhvaćeno u krivolovu njih nekoliko i par komada prepelica .
    Pa ko će u ovo da poveruje .
    Inače za ove što nemaju pojma , Jarebica se u Vojvodini se čuva već skoro 30 godina ,čak i kada je zakonski bio dozvoljen lov na nju. Lovci su je čuvali jer je nestajala sa naših prostora , ogroman uticaj je imala hemija ,jake zime i posebno intezivna poljoprivreda .
    Za sada se još drži dobro u pojedinim delovima Srbije gde nema intezivne poljoprivrede i velikih kompleksa pod istom kulturom ,uglavnom manje parcele bez hemije.
  • Lovac

    11.08.2017 11:19
    Kad je koknem sa mojom sacmaricom ostane samo mleveno meso.
  • Lovac

    11.08.2017 06:24
    Svi ste dobrodosli na "malog"
    Najlepši je lov na prepelice. :-*

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".