Umesto rebalansa budžeta, glavna tema sednice Skupštine Vojvodine bila suša

Skupština Vojvodine danas je usvojila rebalans pokrajinskog budžeta u kojem je najveće pojedinačno izdvajanje 470 miliona dinara za otplatu javnog duga.
Umesto rebalansa budžeta, glavna tema sednice Skupštine Vojvodine bila suša
Foto: 021.rs

Međutim, poslanici su na zasedanju više pričali o problemima sa sušom u Vojvodini, nego o tačkama dnevnog reda, prvenstveno novom rebalansu budžeta od 1,24 milijarde dinara.

Opozicioni poslanici najviše su kritikovali to da se ništa ne preduzima da se smanje posledice suše, jer su tropske vrućine tokom većeg dela jula i avgusta nanele velike štete poljoprivrednim kulturama. Oni nisu sporili to da Pokrajina nije nadležna da donosi odluku o proglašenju elementarnih nepogoda i da preduzima druge akcije, jer je to u domenu Republike, ali su zamerali da se iz delovanja vojvođanske vlasti ne vidi da se pomaže poljoprivredi.

Kritika je bila upućena i zbog toga što se tek sada iz ovog rebalansa odvajaju dodatna sredstva za podsticanje navodnjavanja.

S druge strane, predstavnici pokrajinske vlasti su iznosili podatke da nema informacija o tome kolika je uopšte šteta od suše, jer tek sledi žetva. Takođe, izneti su podaci o izdvajanjima iz budžeta za razne projekte podrške poljoprivredi.

Na sednici je pored rasprave o suši, bilo govora i o novom rebalansu pokrajinskog budžeta, koji je usledio samo sednicu nakon prethodnog rebalansa pokrajinske kase u visini od 2,5 milijardi dinara. Dok su pokrajinski premijer Igor Mirović i njegovi saradnici obajašnjavali da će se veći deo od 1,2 milijarde dinara koristiti za investicije, opozicija je zamerila da novac ide uglavnom u tekuću potrošnju.

Predstavnici pokrajinske vlasti su naveli da će 780 miliona dinara otići za kapitalne projekte u oblastima saobraćaja, lokalnog i regionalnog ekonomskog razvoja, vodoprivrede i zaštite životne sredine. Takođe, za izradu tehničke dokumentacije i tehničku kontrolu za izgradnju sistema za navodnjavanje "Vodama Vojvodine" predlaže se dodatnih 126 miliona dinara. Za socijalu biti izdvojeno dodatnih 44 miliona dinara, prvenstveno za izradu projektno-tehničke dokumentacije za investiciona ulaganja u objekte socijalne zaštite: domove za decu, gerontološke centre, ustanove za smeštaj korisnika sa posebnim potrebama.

Rebalansom je planirano i smanjenje javnog duga Pokrajine, prevremenom otplatom od 470 miliona dinara, kao i povećanje sredstava stalne rezerve za 30 miliona dinara.

U opoziciji smatraju da prilikom ove preraspodele nema zapravo kapitalnog ulaganja, a da su pri tome zaboravljene pojedine oblasti, kao što je zdravstvo koje neće dobiti ni dinar više.

Pokrajinski budžet će nakon poslednjeg rebalansa iznositi 67,4 milijarde dinara.

Na sednici je usvojen i program izmena godišnjeg programa korišćenja sredstava iz budžetskog fonda za vode, izmene odluke o maksimalnom broju zaposlenih u pokrajinskoj upravi, protokol o saradnji Vojvodine sa Republikom Srpskom i nekoliko završnih izveštaja pokrajinskih ustanova za 2016. godinu.

  • Zver

    05.09.2017 07:09
    Joj koji su to likovi julski stipendisti i dss savetnici...
  • kolonija

    01.09.2017 10:14
    kolonistima
    vraca dug ivane s premudri
  • Zivan

    31.08.2017 22:12
    Jalova i prazna priča...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.