Radnici kulske fabrike se guše u lepku, gazda misli da foliraju

Zbog velikog broja izostanaka s posla, italijanska fabrika obuće "Euroin" u Kuli naložila je superveštačenje bolovanja, što je naišlo na otpor i zaposlenih i njihovih izabranih lekara.
Radnici kulske fabrike se guše u lepku, gazda misli da foliraju
Foto: Pixabay
Kako pišu Novosti, radnici ističu da menadžment fabrike traži od njih da se bolesni pravdaju ni zbog čega i navode da su uslovi rada takvi da bi 90 odsto zaposlenih trebalo da uzme bolovanje, ali ostaju na poslu iz straha da će dobiti otkaz.
 
Lekari, koji su otvorili bolovanja, napominju da poslodavcu nije dozvoljen uvid u zdravstvenu dokumentaciju zaposlenih, jer ona predstavlja zakonom zaštićene podatke o ličnosti.
 
Vlasnik i direktor "Euroina" Antonio Kađano pozvao je radnike da stave na uvid kopije raspoložive medicinske dokumentacije zdravstvene ustanove, koja je odredila bolovanje i sprovodila terapije, "a sve radi odgovarajuće analize zdravstvenog stanja u okviru kontrole ostvarivanja prava usled privremene sprečenosti za rad".
 
Direktor je predočio da će tražena dokumentacija biti dostavljena Zavodu za zdravstvenu zaštitu radnika "Ergosana" iz Beograda, koji će sprovesti analizu zdravstvenog stanja radnika. "Analiza obuhvata ocenu, mišljenje i predlog na osnovu raspoložive dokumentacije, a po potrebi i na osnovu neposrednog pregleda i drugih dijagnostičkih postupaka, a sve o trošku poslodavca", objasnio je Kađano.
 
Od radnika je zatraženo da potpišu poziv za dostavljanje medicinske dokumentacije i obaveste poslodavca da li će lično predati lekarske izveštaje ili će prepustiti da to neposredno pribavi "Ergosan".
 
"Potpisali smo, strahujući od gubitka posla, jer je gazda naznačio da odbijanje predstavlja povredu radne discipline i razlog za otkaz", kaže jedna od radnica, pišu Novosti.
 
U "Euroinu" u Kuli radi više od stotinu zaposlenih na određeno i neodređeno vreme, od kojih su većina žene, a 60 odsto radnika, kako ističu, prima minimalac.
 
"U pogonu nema ventilacije, pa se gušimo od lepka i farbe. Imamo samo dve pauze, jednu od 20 i drugu od 10 minuta. Ostalih sedam i po sati ne dižemo glavu od posla, a nije nam dopušteno ni da odemo u toalet", opisuje druga radnica.
 
Norma se, ukazuju radnici, stalno povećava, pa se na poslu ostaje i do dva-tri sata duže.
 
"To nam se ne plaća, sa obrazloženjem da smo nesposobni. Radi se svake subote, često i nedeljom. Na sve to smo još i sumnjivi što smo bolesni", ogorčeni su obućari "Euroina".
 
Inspektor za rad Nikola Ivelja tumači da je poslodavcu dozvoljeno da o svom trošku kod ovlašćene ustanove proveri bolovanja, ako sumnja da su zloupotrebljena. S druge strane, direktor Doma zdravlja u Kuli dr Žarko Ševin naglašava da ni poslodavac, niti bilo koja druga osoba, nema pravo uvida u medicinsku dokumentaciju, te da se radi kontrole opravdanosti bolovanja može obratiti jedino lekarskoj komisiji matične filijale RFZO.
  • mi susteri znamo

    14.01.2018 23:04
    sta reci svugde se ,po difoltu za sefice t.j majstorice stavljaju dupeuvlakaci i ulizice koji radniku ne daju da pisne kada :gazda" dodje, al ima i nas mudonja pa odbrusimo,e onda se cesu.....
    uglavnom nekolicina ne moze nista protiv vecine koju cine kategorije:
    uvlakaci majstoricu, jbg ubelezi se koji sat vise u karnet..
    oni koji strahuju od otkaza.
    i gazdini ljudi.....
  • Kula

    18.09.2017 20:06
    Kula
    Za osobe koje pišu ovako nešto mogu samo da kažem da su osobe bez imalo dostojanstva,bez imalo obrazovanja,koje misle samo na sebe i predpostavljam da su takodje teški neradnici.Umesto da se drže zajedno oni pljuju po šeficama,sekretaricama i ostalima. Pa kako vas nije sramota? Da li mozete da shvatite i da te šefice takodje rade u toj firmi,da se i one takodje 'gutaju lepka' isto kao i vi,da i one ostaju da rade prekovremeno,da i one dolaze nedeljom da rade isto kao i vi.Da njih šef zove za svaku vašu grešku. Da one imaju nekog nadležnog iznad njih i da oni samo slušaju njega,da ako neko dobije otkaz ne daju ga one,već ta nadležna osoba.Da i te šefice isto imaju porodicu kao i vi,i da moraju da održavaju porodicu isto kao i vi,i čisto sumnjam da je taj posao njihov posao snova i da im uopšte nije lako,a vi taj posao samo činite težim i pljujete ljude anonimno po ovakvim mestima. Pa ajde pridjite na poslu istim tim šeficama i recite im šta mislite,a ne da ih gledate i smešite im se na radnom mestu dok ih privatno pljujete. To zato što ste vi nesposobni za rad i posao ne daje vam ama baš nikakvo pravo da javno pokušavate da ponižavate nekoga. Ne znam da li će te šefice ovo pročitati,ali ako pročitaju znajte da još uvek postoji ljudi koji racionalno razmišljaju i pomisle ponekad da nije sve istina kako se piše ovde. Da su ovo neke prave novine pa da odu i da pitaju ljude koji su napadnuti ovde,da se vidi i druga strana priče..Tuga
  • sale

    14.09.2017 21:35
    Kada nepodobne i preko veze postavljate ljude na odredjene funkcije tako se i zavrsava.
    Da ste ostavili mene na toj poziciji lepljenja ja bi uzivao u radu.
    Sto kaze * Sta to oseca moj nos , sta to cuju moje usi , sefe probaj pa ponjusi.
    Ja bi da njusim taj LEPAK.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".