Sombor: Počela obnova Muzeja Batinske bitke

Muzej Batinske bitke konačno poprima izgled koji i zaslužuje, da bi dostojno mogao da podseća na jednu od najvećih bitaka protiv fašističkog okupatora na teritoriji bivše Jugoslavije, u kojoj je učestvovao i veliki broj boraca iz Sombora i okoline.

Spomen-muzej na obali Dunava kod Bezdana sagrađen je 1981. godine i za vreme postojanja zajedničke države predstavljao je celinu sa spomen kompleksom na brdu iznad Batine sa hrvatske strane. Oba objekta su devedesetih godina 20. veka potpuno devastirani, ali je onaj na hrvatskoj strani ubrzo posle rata potpuno obnovljen, piše SOinfo.

Vlada AP Vojvodine je u maju ove godine iz tekuće budžetske rezerve izdvojila 11,6 miliona dinara, kao podršku Gradu Somboru za finansiranje radova. Javna nabavka za izbor izvođača radova na obnovi Spomen-muzeja Batinske bitke raspisana je u junu, a radovi su počeli pre nekoliko sedmica.

- Nova stalna postavka će prikazivati tok Batinske bitke koja je vođena od 11. do 29. novembra 1944. godine, u sadejstvu 51. Vojvođanske divizije i 3. Ukrajinskog fronta Crvene armije. Akcenat postavke će biti na značaju bitke i njenom uticaju na dalji tok Drugog svetskog rata u Jugoslaviji i Evropi. Putem kolaža originalnih fotografija, naredbi i dokumenata, pratiće se tok bitke, uz odavanje pošte poginulim borcima čija imena će teći u neprekinutom nizu na velikom ekranu. U vitrinama će biti izloženo oružje iz Drugog svetskog rata korišćeno tokom bitke, uniforme poručnika Crvene armije i partizana NOVJ, originalna pisma boraca, rodoljubive pesme koje su nastale tokom bitke, kao i crteži boraca, nastalih u trenucima predaha. Centralni deo muzeja će biti oplemenjen umetničkim predstavama Batinske bitke ispod skulpture ptice koja postoji u muzeju od njegovog otvaranja - objasnila je Nevena Živadinović-Kusonić iz Gradskog muzeja u Somboru.

Otvaranje obnovljenog spomen-muzeja planirano je za 11. novembar, na dan kada je 1944. godine počela Batinska bitka, jedna od poslednjih za oslobođenje Jugoslavije od fašizma.

Izvođač radova na obnovi muzeja na obali Dunava je novosadska firma "GAT", a vrednost posla je 11.297.738,88 dinara sa PDV-om. Rok za završetak radova je 1. novembar.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.