LSV traži proglašenje vanredne situacije u Vojvodini

Poslanička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine tražiće na narednoj sednici Skupštine Vojvodine proglašenje vanredne situacije u pokrajini zbog suše.
LSV traži proglašenje vanredne situacije u Vojvodini
Foto: 021.rs
Kako poručuju u Ligi, podnet je predlog za dopunu dnevnog reda sledeće sednice Skupštine Vojvodine, kojim se traži da se usvoje zaključci i da se obaveže Pokrajinska vlada da aktivira Pokrajinski štab za vanredne situacije, proglasi vanredna situacija za teritoriju Vojvodine zbog suše kao elementarne nepogode, izradi i donese Procena ugroženosti i Plan zaštite i spasavanja u vanrednim situacijama usled suše, kao i da se na osnovu Procene ugroženosti u saradnji sa nadležnim republičkim organima predlože i preduzmu mere zaštite poljoprivrednika na teritoriji Vojvodine.
 
"LSV je prilikom usvajanja rebalansa budžeta Vojvodine insistirala na preduzimanju mera zaštite poljoprivrednika usled suše kao elementarne nepogode i svoj stav je ponovila i na skupštinskom Odboru za poljoprivredu. Međutim, do današnjeg dana konkretan predlog mera koje će biti preduzete nismo dobili ni od strane Pokrajinske vlade ni od strane nadležnog ministarstva, već se rokovi za preduzimanje aktivnosti pomeraju na po dve nedelje. Smatramo da je krajnji momenat da se aktiviraju mehanizmi predviđeni zakonom i da Pokrajinski štab za vanredne situacije preduzme aktivnosti iz svoje ingerencije", poručuje pokrajinski poslanik LSV u skupštini APV Saša Šućurović. 
 
Prema mišljenju LSV, potrebno je izvršiti reprogram svih poreskih davanja poljoprivrednicima i ponovo razmotriti politiku davanja subvencija, odnosno povećati iznos sredstava koji se dobija po hektaru poljoprivrednog zemljišta za 2018. godinu.
 
LSV navodi da je u toku 2017. godine zabeležena ekstremna suša, sa više od 60 dana sa temperaturom većom od 30 stepeni i minimalnom količinom padavina. Na pojedinim delovima teritorije Vojvodine palo je manje od 50 odsto padavina od višegodišnjeg proseka.
 
"Posledice suše su evidentne, naročito na području Vojvodine, koja je usmerena na ratarske kulture, koje su i najviše pogođene. Prve, nezvanične procene štete se kreću se u rasponu od 600 miliona, pa do milijarde evra štete na usevima. Kako je ovo treća sušna godina, gledano u periodu od prethodnih pet godina, jasno je da bez proglašenja elementarne nepogode i ozbiljne pomoći svih nivoa vlasti, poljoprivrednici u Vojvodini neće moći da podnesu nastale gubitke, niti da na kvalitetan način započnu novu agroekonomsku godinu", navode u LSV i naglašavaju da je "izvesno da sredstva za tu namenu postoje, o čemu svedoči izjava ministra Vujovića od 18. juna, koji je izjavio da postoji suficit u budžetu Srbije u iznosu od 600 miliona evra".
  • Lokalac

    21.09.2017 09:03
    Neophodno vanredno stanje
    Bolje da proglase vanredno stanje u LSV
  • Ja

    21.09.2017 01:14
    Eeeee, aj cutite ! I tako se javljate kad debeli procita da su izbori! Nafatira se iz budzeta i miruje 4 godine! Mrshhhhh!!!!
  • Sta si reko?

    20.09.2017 21:41
    Ja naivan pomislio da je u vezi povratka autonomije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina